Wat is literatuur tussen het huis en de wereld?

Er bestaat geen kunst die zich niet op de een of andere manier tot de maatschappij verhoudt en ook in de literatuur zijn schrijvers telkens op zoek naar nieuwe manieren om hun stem te laten horen. Toen de Portugese schrijver José Saramago in 1998 de Nobelprijs voor Literatuur won zei hij: ‘Schrijvers zijn er niet om de wereld te redden’, maar hij zei ook: ‘Zij moeten wel hun mond opendoen en ervan profiteren dat er naar ze wordt geluisterd, dat ze aandacht krijgen’. Wat er niet deugd in de wereld en hoe het anders moet, dat zijn onderwerpen waarover een schrijver moet schrijven.

Bijna twintig jaar verder bestaat de opmerkelijke belangstelling voor actuele en politieke vraagstukken in de hedendaagse Nederlandse literatuur nog steeds. De laat-postmoderne auteur buigt zich in literaire vorm over kwesties als de financiële crisis of de toenemende nationalistische gevoelens en de nationale identiteit. Tegelijkertijd is een andere tendens in de hedendaagse literatuur zichtbaar. Sommige auteurs richten zich niet zozeer op de buitenwereld, maar keren zich juist naar binnen toe. In hun boeken gaat het meer over motieven als het eigene, de identiteit en zelfontwikkeling. Deze auteurs krijgen echter vaak het verwijt dat ze niet deel uitmaken van het maatschappelijke debat en dat ze vooral met zichzelf bezig te zijn. Maar is deze kritiek terecht? En wat denken deze schrijvers zelf wat ze met hun werk teweeg brengen?

Ten slotte zijn er schrijvers die zowel de buitenwereld als de binnenwereld met elkaar verweven. Dit suggereert dat beide tendensen aan elkaar zijn gerelateerd. Deze auteurs bieden interessante reflecties op de hedendaagse samenleving en de culturele ontwikkeling, maar ook op de net vermelde kwesties als eigen identiteit, zelfontwikkeling etc. In Literatuur tussen het huis en de wereld worden aan de hand van verschillende casussen deze ontwikkelingen in de hedendaagse literatuur en maatschappij in kaart gebracht.

Bronnen:
De wereld is eindeloos wreed zonder engagement, De Volkskrant. 9 oktober 1998

Foto: Mike Wilson

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s