Hebban Community: Heroes of the Frontier van Dave Eggers, hot or not?

Een aantal maanden geleden kwam Hebban met het nieuws dat de lezer nu ook voor Engelstalige boeken op Hebban terecht kan. Om dit te vieren, nodigde Hebban de lezer uit om een Hot or Not oordeel uit te spreken over de nieuwste Engelse boeken. In deze eerste Engelse editie stonden drie boeken centraal: Sabaa Tahir met A Torch Against the Night (young adult), Belinda Bauer met The Beautiful Dead (thriller) en Dave Eggers met Heroes of the Frontier (literatuur). Ik was een van de gelukkigen om de nieuwe roman van Eggers te mogen lezen. Wat waren mijn verwachtingen vooraf en zijn die waar gemaakt? Hoe heb ik het boek beleefd? Is het boek Hot or Not? En wat vinden de andere lezers van het boek?

Na het lezen van The Circle en diverse non-fictie boeken van Dave Eggers, had ik hoge verwachtingen van zijn nieuwe roman The Heroes of the Frontier. De uitgeverij belooft een donker, maar komisch verhaal over een jonge vrouw die samen met haar twee kinderen het thuisfront achterlaat om voorgoed afscheid te nemen van het verleden. Het verhaal begint enigszins langzaam, maar verandert al snel in een adembenemende roadtrip. De roman is gevuld met interessante inzichten en is herkenbaar voor lezers die er weleens over nagedacht hebben om opnieuw te beginnen op een geheel onbekende plek.

The Heroes of the Frontier doet denken aan On the Road (1957) van Jack Kerouac. Beide romans gaan over uiteengevallen dromen gaan en de hoofdpersonages ontmoeten tijdens hun reis verschillende interessante personen die allen een eigen verhaal hebben. Eggers heeft een bijzondere schrijfstijl en zijn scherpzinnige observaties over de moderne samenleving maken het boek alleen maar beter. De schrijver wisselt grappige ontwikkelingen in het verhaal af met ontroerende herinneringen van het hoofdpersonage Josie en weet op deze manier ook de harten van zijn lezers te veroveren. Bovendien zijn Eggers’ beschrijvingen van de natuur zeer gedetailleerd en beeldend, waardoor het lijkt alsof de lezer zelf deel uitmaakt van deze bijzondere reis.

Heroes of the Frontier is een memorabele literaire roadtrip, een ode aan de natuur en een kritische roman over de moderne maatschappij. Het boek is een aanbeveling voor lezers die graag worden meegenomen in een zoektocht naar identiteit en die een poging willen doen om de belevingswereld van een bijzonder personage te begrijpen.

Het eindoordeel van het lezerspanel is niet unaniem en dit verraste mij. In het artikel over het eindoordeel schrijft Debbie van der Zande:

“Met drie Nots scoort Heroes of the Frontier alsnog een overtuigende voldoende, maar Eggers heeft met deze roman niet al zijn lezers tevreden gestemd. De roman heeft de lezers aan het denken gezet. Iedereen wil wel eens ontsnappen aan zijn leven, aan de problemen. Hoe ga je daarmee om? Kun je wel ontsnappen aan je verleden of moet je het toch ooit de kop bieden?”

Lezers die iets minder enthousiast over de roman waren, vonden het bijvoorbeeld moeilijk om te bepalen wat ze van het verhaal moesten denken. Ook vonden sommige lezers dat het boek te dik is of ze vonden het hoofdpersonage van de roman vervelend. Toch blijkt dat zelfs de lezers met een Not oordeel iets positiefs over de roman kunnen zeggen. Wat mij betreft is deze Engelse editie van ‘Hot or Not’ geslaagd.

Lees hier het hele verslag van Hebban.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s