De drie van…december

In “De drie van…” worden drie boeken gekozen uit het grote aanbod van nieuwe boeken die de komende maand gaan verschijnen of boeken die zeer recent zijn verschenen en de moeite waard zijn om te lezen. Boeken die bijvoorbeeld een bijzondere beleving beloven of auteurs met een speciaal verhaal. Deze maand is gekozen voor de Nederlandse vertaling van de enige roman die de Franse schrijver Alain-Fournier (1884-1914)  heeft voltooid, een debuutbundel van de poëtische ontdekkingsreiziger Sacha Landkroon (1984) en een theatermonoloog van schrijver David van Reybrouck (1971).

Het grote avontuur van Alain-Fournier


Alain-Fournier, geboren als Henri-Alban Fournier, begon op 22-jarige leeftijd aan een roman die helaas zijn enige voltooide roman zou blijven. Zijn wens om als zeeman te werken kon niet in vervulling gaan en door het gebrek aan een diploma kon hij geen werk vinden. Om toch bezig te blijven, besloot hij zijn gevoelens en gedachten op papier te zetten. In Het grote avontuur roept de schrijver een droom- en kinderwereld op die definitief verloren zijn. De roman kan worden geplaatst in de traditie van de negentiende-eeuwse schrijvers door de gedetailleerde beschrijvingen van het leven van de Franse provincie en de benadrukking van het gewone en allerdaagse. Het verhaal is echter niet realistisch door de mengeling van droom en werkelijkheid, door de sterke hang naar het verleden en de focus op het onderbewuste:

“Het grote avontuur is de enige roman die Alain-Fournier heeft voltooid. Hij heeft aan drie gestalten iets van zichzelf meegegeven: de verteller, een eenzame onderwijzerszoon, de gekwelde aristocraat wiens vrouw er op zijn huwelijksdag vandoor gaat en de grote Meaulnes, een vrijgevochten schooljongen. Het huwelijksfeest wordt ’s nachts afgebroken. Meaulnes moet terug naar school. Na die nacht gaat hij samen met de verteller op zoek naar de lieflijke bewoonster van het vervallen landhuis op wie hij verliefd is geworden…”

Kort na de publicatie van zijn roman werd Fournier opgeroepen om aan het front te vechten. Enkele maanden later sneuvelt hij nabij Verdun. Fourniers vroege dood heeft bijgedragen aan de roem van zijn roman. Hij is auteur gebleven van een boek dat generaties jongeren over de hele wereld hebben gelezen en zullen blijven lezen.

Het grote avontuur verschijnt 13 december in de boekhandels. 

Terra Incognita van Sascha Landkroon


Sascha Landkroon (1984) wordt door zijn uitgever een poëtische ontdekkingsreiziger genoemd en in zijn debuutbundel doet hij onderzoek naar de grenzen van zijn eigen wereldbeeld. Landkroon neemt een reis door zijn eigen ontwikkeling van kind tot volwassen individu:

“Het ene moment is daar de machteloosheid, dan weer staat de rol van het toeval of de diepe liefde voor afkomst en familiewaarden centraal. In Terra Incognita reizen we van een sneeuwlandschap waarin je het verschil niet meer kunt zien tussen lucht en horizon, naar een overweldigend groene jungle rond de evenaar. Daar zit de hoofdpersoon verstrikt tussen lianen op bevrijding te wachten. We eindigen in een nieuw land in het zuiden, waar alles in principe al aanwezig is, en je alleen je gewenste bestaan nog vorm moet geven. Het nieuwe land is alleen beschikbaar voor wie bereid is het te ontginnen”.

Het verdwalen van het individu is een belangrijk thema is zijn bundel. In een interview vertelt Landkroon dat hij een fascinatie heeft voor mensen die een beetje van het pad afraken. Hij vindt dus inspiratie in personages waar het slecht mee gaat. De bundel fascineert door de vermenging van persoonlijke ervaringen van de schrijver met een poging om deze situaties naar andere tijden en ruimtes te trekken, zodat het universele gevoelens worden. Een voorbeeld is het levensverhaal van Christoffel Columbus die wordt vermengt met het persoonlijke leven van Landkroon. Beide levensverhalen treffen elkaar in de vraag naar loyaliteit.

Terra Incognita verschijnt 10 december in de boekhandels.

Para van David van Reybrouck

Para

“In Para wordt de vergeten Belgische humanitaire missie in Somalië (1992-1993) tot leven gebracht. Belgische elitetroepen, de beruchte paracommando’s, namen er deel aan een VN-vredesmacht. Het betrof de grootste en langste vredesoperatie van Belgen in Afrika. Maar naast nobele doelstellingen, waren er ook heel wat wanpraktijken. Foto’s van een jongen die zogenaamd door twee para’s boven een vuur werd geroosterd gingen de wereld over. Na de gebeurtenissen in Rwanda in april 1994 lijkt ‘Somalië’ echter collectief naar de achtergrond te zijn verdrongen. De para’s zelf zwegen”.

In de voorbije maanden werkte schrijver, cultuurhistoricus en archeoloog David van Reybrouck (1971) aan een nieuwe theatermonoloog. De monoloog is gebaseerd op interviews met Belgische para-commando´s die in 1992-1993 in Somalië hebben gevochten. Het vooronderzoek heeft twee jaar geduurd waarin Van Reybrouck archieven en publicaties en interviewde paracommando’s die deelnamen aan deze missie, zowel officieren als gewone soldaten, doorploegde. De uitgeverij De Bezige Bij is lovend over de nieuwe theatermonoloog: “Van Reybrouck sprak de ‘onmenselijke geweldenaars’, las hun brieven huiswaarts en deed onderzoek naar de tragiek van internationale vredesoperaties. Het resultaat is een meeslepende monoloog die prangende vragen stelt over schuld en wroeging”.

Het theaterstuk is vanaf 1 december 2016 tot 14 december 2016 te zien in het Koninklijke Vlaamse Schouwburg Brussel. Op de dag van de première verschijnt Para ook bij uitgeverij De Bezige Bij.

Eind december/begin januari verschijnt een nieuwe aflevering van ‘De top drie van…”. 

Bronnen
Omslag Het grote avontuur van uitgeverij Athenaeum
Omslag Terra Incognita van uitgeverij Passage
Omslag Para van uitgeverij De Bezige Bij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s