De drie van…januari

In “De drie van…” worden drie boeken gekozen uit het grote aanbod van nieuwe boeken die de komende maand gaan verschijnen of boeken die zeer recent zijn verschenen en de moeite waard zijn om te lezen. Boeken die bijvoorbeeld een bijzondere beleving beloven of auteurs met een speciaal verhaal. Deze maand is gekozen voor Het achtste leven (Voor Brilka) van Nino Haratischwili, de verhalenbundel Halleluja van Annelies Verbeke en een bloemlezing van Peter Verhelst.

Het achtste leven (Voor Brilka) van Nino Haratischwili

Nino Haratischwili_Het achtste leven voor Brilka

“Acht levens van één Georgische familie, beginnend in een kleine stad tussen Georgië en Azerbaidzjan, waar een getalenteerde chocolatier zijn dochters grootbrengt en een recept bedenkt voor een verrukkelijke chocoladedrank met gevaarlijke krachten. Niza is de achterkleindochter van Stasia, een van de dochters van de chocolatier. Zij woont in Berlijn en vertelt op meeslepende wijze, maar ook met veel ironie en humor, de dramatische geschiedenis van haar familie en die van de ‘rode’ twintigste eeuw – een cruciale periode in de Europese geschiedenis – met de opkomst en ondergang van de Sovjet-Unie, het wegvallen van het IJzeren Gordijn en de perestrojka”.

Een roman van maar liefst 1248 bladzijden die een hele eeuw Russische, Sovjet-Russische en Georgische geschiedenis presenteert aan de hand van de familie Jasji, waar zowel trouwe communisten als dissidenten in rondlopen. Mocht je een boek zoeken over het Georgië van de jaren negentig van de twintigste eeuw, een periode waarover weinig is geschreven, dan is Het achtste leven (voor Brilka) een goed boek om te gaan lezen. De geschiedenis van de Kaukasus is een periode die nog steeds niet goed is onderzocht en die niet neutraal beschreven is. Nino Haratischwili heeft een poging gedaan om deze geschiedenis en de belevenissen van de verschillende generaties van de familie met elkaar te versmelten tot een goed verhaal. Niet alleen weet ze de historische feiten een mooie plek in het verhaal te geven, maar de schrijfster kan ook de gevoelens, mentaliteiten en de mislukkingen van de familie op een emotionele manier beschrijven. Uit het boek komt naar voren dat zowel de historische feiten als de herinneringen aan je eigen verleden graag onder het tapijt van de herinnering worden geveegd.

Nino Haratischwili (1983) is geboren in Tbilisi en is schrijfster van romans en toneelteksten. Daarnaast is ze regisseur van een theatergezelschap. Sinds haar twaalfde schrijft ze in het Duits en in het Georgisch.

Het achtste leven (Voor Brilka) verschijnt 10 januari in de boekenwinkels.

Halleluja van Annelies Verbeke

“In ‘Halleluja’ buigt Annelies Verbeke zich over begin en einde. Fitnessverslaafden, bewoners van een aankomstwijk, overspeligen: allemaal hopen ze op een nieuwe kans, een nieuwe start. Maar er is ook het besef dat iedereen terminaal is. En de indruk dat de Apocalyps nadert. Om nog maar te zwijgen over het persoonlijke tekort. In vijftien korte verhalen ontdekken de personages dat elk begin een einde in zich draagt en dat een einde vaak een nieuw begin inluidt. Een koortsige, niet van humor gespeende bundel over onvermijdelijk verlies en de lastige lokroep van de schone lei”.

Annelies Verbeke (1976) kreeg veel lof voor haar roman Dertig dagen (2015). Het werd door verschillende recensenten een moedig, inspirerend en aangrijpend boek genoemd. De roman werpt vragen op over goedheid, medemenselijkheid en racisme en de antwoorden worden door de schrijfster niet al van te voren ingevuld. Het verhaal zet aan tot denken doordat verscheidene politieke kwesties aan de kaak worden gesteld. Deze goede bevindingen scheppen hoge verwachtingen voor haar volgende verhalenbundel Halleluja die komende maand in de boekenwinkels verschijnt. In vijftien korte verhalen wekt Verbeke verschillende personages tot leven en bespeelt ze weer het register van dualiteit: het begin gaat altijd samen met een einde, winst kan net zo goed omslaan in verlies en soms gaat goed samen met kwaad.

Halleluja verschijnt 10 januari in de boekenwinkels.

Koor van Peter Verhelst
Koor

“In 1987 debuteerde Peter Verhelst met de dichtbundel Obsidiaan. Dertig jaar later is hij naast een gevestigd dichter een gerenommeerde romanschrijver, kinderboekenschrijver en theatermaker. Met Koor verschijnt er voor het eerst een bloemlezing uit zijn opzienbarende poëzie. Niet zomaar een bloemlezing, maar een keuze door Verhelst zelf van de gedichten die voor hem belangrijk zijn, uit alle reguliere én bijzondere uitgaven. Het zijn er 120 geworden”.

De meeste lezers zullen hem kennen van zijn bekendste roman Tongkat (1999), waarmee Peter Verhelst (1962) de Gouden Uil won en werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. In een interview met Vooys noemde de dichter poëzie enerzijds nutteloos maar anderzijds ook geëngageerd, niet in de zin van dat een gedicht de wereld kan redden, maar dat poëzie onzekerheden weg kan nemen. Een gedicht cultiveert twijfel, maakt dat de lezer steeds vragen blijft stellen en dat antwoorden worden ondermijnt. Poëzie heeft dus geen enkele ideologie, kan je geen houvast bieden, maar kan je alleen ontwrichten. Dat is volgens Verhelst de kracht van een gedicht. Deze houding ten opzichte van zijn werk vindt de lezer ook terug in de gedichten van Verhelst. Zijn gedichten zijn vloeibaar, waarmee wordt bedoeld dat ze geen vaste vorm hebben, geen vaste lijnen en geen grenzen hebben. Iets wat door een personage wordt gecreëerd, kan in de volgende regel dus al weer zijn afgebroken.

Het is bijzonder dat Verhelst met Koor een bloemlezing geeft van zijn eigen gekozen gedichten. Grote thema´s als verdriet en liefde krijgen weer de bovenhand. De verzameling dwong een herwerking van de gedichten zelf, maar het is uiteindelijk een koor geworden van 120 gedichten die met elkaar een nieuwe samenzang aangaan. Voor het eerst in Verhelst oeuvre bestaat er dus een samenhang van gedichten.

Bronnen

Boekomslag Het achtste leven (Voor Brilka) van Hebban
Boekomslag van Halleluja van uitgeverij De Geus
Boekomslag van Koor van uitgeverij De Bezige Bij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s