De raadgeving van de schrijver #1: Griet Op De Beeck

Het kan soms een lastig karwei zijn om een goed boek te kiezen. Dan is het fijn als een schrijver advies kan bieden door zijn of haar favoriete boeken met ons te delen. In deze aflevering deelt de Vlaamse schrijfster Griet op de Beeck (1973) haar lijstje met geliefde boeken. Griet Op de Beeck debuteerde in 2013 met haar roman Vele hemels boven de zevende die gaat over vijf mensen die stuntelend overeind proberen te blijven in een lastig, maar ook prachtig leven. Haar tweede roman Kom hier dat ik u kus verscheen eind september 2014 en gaat over beschadigde mensen, en hoe zij ongewild ook andere beschadigen, in de eerste plaats hun eigen kinderen. Beide romans kregen veel bijval. Haar debuutroman ontving nominaties voor De AKO literatuurprijs, de Academica literatuurprijs (sinds 2015 de ANV Debutantenprijs) en De Bronzen Uil. Kom hier dat ik u kus werd door het boekenpanel van De Wereld Draait Door verkozen tot boek van de maand, belandde op de shortlist van de NS publieksprijs en won de Hebban Award voor literatuur. Haar derde roman, Gij nu, kwam uit in februari 2016 en heeft grote thema’s, zoals eenzaamheid en de wens om te vluchten.

In een interview met Knack denkt Griet Op de Beeck na over de vraag welke boeken zij iemand zou aanraden of juist afraden. Over haar aanrader hoeft ze niet lang na te denken. Griet Op de Beeck was namelijk erg onder de indruk van The Corrections van Jonathan Franzen (1959). Volgens haar is Franzen een bevlogen schrijver. In het boek schrijft hij met humor, scherpte en veel ‘slimme gevoeligheid’ over de complexiteit van familierelaties. Het is een roman ‘die iedereen zou moeten lezen‘.

Griet Op de Beeck houdt niet van (literaire) thrillers. Dit komt omdat ze de vraag wie het heeft gedaan niet interessant vindt: ‘Sowieso houd ik niet echt van verhalen die het van de plot moeten hebben. De paar thrillers die ik heb gelezen, zijn naar mijn smaak niet goed geschreven, wegens een te grote nadrukkelijkheid‘. Er zijn volgens haar veel andere boeken die ze dringender wil lezen, zoals de roman Monte Carlo (2014) van Peter Terrin (1968). In dit boek toont de schrijver hoe hij zich heeft bevrijd van elke vorm van bewijsdrang en zelftwijfel: ‘Het is een heel mooi en zinderend boek dat reikt naar de essentie, op een manier die zelfs zijn fantastische Post Mortem overstijgt

In een ander artikel deelt Griet Op de Beeck haar top 5 favoriete boeken:

De Correcties van Jonathan Franzen: magistrale roman van een erudiet schrijver die in een superbe stijl en met veel mededogen schrijft over een familie waarin mensen mekaar en meer nog zichzelf in de weg lopen. In dit boek reikt Jonathan Franzen naar diepe essenties”.

In Ongenade‘ van J.M. Coetzee: één van mijn favoriete schrijvers, Coetzee. Hoe hij met zijn uitgebeende taal sferen voelbaar maakt en mensen tekent en grote thema’s aanraakt in al hun complexiteit, dat doen weinigen hem na. En als ik maar één roman mag kiezen, wordt het toch ‘In Ongenade’, ja”.

Wat is de wat‘ van Dave Eggers: zelden is het verscheurende leed van de wereld dichterbij gebracht als door Dave Eggers in dit boek. Een roman als deze bewijst dat kunst de wereld toch een beetje kan redden: wie dit leest, kan nooit meer onbewogen blijven bij het lot van vluchtelingen”.

Mémoires van een luipaard‘ van Peter Verhelst: Peter Verhelst schrijft een pracht van een zinnelijk verhaal over de liefde, zoals alleen hij dat kan schrijven: balancerend op de grens tussen poëzie en proza dringt hij binnen tot in alle uithoeken van hoofd, hart en lijf”.

Revolutionary Road‘ van Richard Yates: hoe Richard Yates zo gestaag en prachtig traag het onvermogen om te leven en lief te hebben beschrijft, dat is om van ondersteboven te zijn en te blijven. Een boek dat de eindeloze complexiteit der dingen meeslepend en virtuoos weet te beschrijven”.

Benieuwd naar de favoriete boeken van andere schrijvers, zoals Herman Brusselmans en Dyab Abou Jahjah? Lees dan het artikel Zeven schrijvers over hun favoriete boeken in De Morgen.  Mocht je ook interesse hebben in andere tips van Griet Op de Beeck, bekijk dan haar website en klik op ‘De tip van Griet’. Daar vind je regelmatig nieuwe tips voor veel lees of kijkplezier!

Foto Griet Op de Beeck: Vera de Kok

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s