Roxane van Iperen: ‘Ze beschuldigden mij van een zieke geest’.

Roxane van Iperen (1976) begon haar carrière niet als schrijfster, maar als advocaat. Na haar werktijd schreef zij fictie en columns en in 2011 besloot Van Iperen haar liefde voor schrijven te combineren met haar ondernemerschap. Onder de naam ‘De Pleitschrijver’ geeft ze juridisch en strategisch advies en schrijft ze artikelen en columns voor kranten en tijdschriften. Van Iperen bekijkt de wereld dus graag vanuit haar financiële en economische kennis. In aanloop naar de Olympische Spelen reisde Van Iperen naar Brazilië om daar reportages voor De Correspondent te schrijven. Haar debuutroman Schuim der aarde (2016) speelt zich af aan de rauwe onderkant van dit land.

Het verhaal gaat onder andere over het jongetje Anjo die in een oude schuur opgroeit. Elke dag is het voor hem en vijf andere weeskinderen een beproeving om genoeg eten te krijgen. Daarnaast worden ze voortdurend blootgesteld aan de wrede grillen van hun ‘voogden’ en gasten. In de wereldstad met haar sloppenwijken wonen ook twee jonge prostituees. Met goede moed proberen zij door het leven te slaan, terwijl ze dromen van een betere toekomst. Dan wordt een van meisjes zwanger en deze onverwachte wending zal hun levens totaal veranderen. Ten slotte gaat het verhaal over agente Elizabet, getrouwd met de hoofdcommissaris van politie die vecht tegen de corruptie in zijn korps. Ze heeft een goed huwelijk, een mooi huis en een huishoudster die haar dierbaar is, maar het ontbreekt haar aan dat ene.

‘In Schuim der aarde verweeft Roxane van Iperen deze levens tot een wervelend verhaal over pijn, verlies en het gemis van dingen die nooit zijn geweest. Ze neemt de lezer mee naar een wereld waar moraliteit en maakbaarheid holle begrippen zijn, en er maar een doel is: overleven’.

In een interview vertelt Van Iperen dat alles in haar boek klopte met de realiteit die ze in Brazilië heeft gezien. De jurist in haar heeft elk detail in het verhaal gecheckt. Toch kreeg Van Iperen niet alleen positieve feedback: ‘Proeflezers schrokken van de rauwe en heftige werkelijkheid die ik beschrijf. Ze beschuldigden mij van een zieke geest, maar alles klopt‘. De fascinatie voor de onderkant van de samenleving is voor Van Iperen niet iets nieuws. Het geweld tegen en het misbruik van onschuldige mensen is van alle landen en tijden. Van Iperen wil met haar roman bereiken dat mensen uit hun comfortzone stappen: ‘Ik houd van boeken die mijn geest prikkelen en mij weten weg te trekken uit mijn eigen burgerlijke bestaan. Ik hoop dat dit boek dat ook doet‘. In een ander interview vertelt Van Iperen dat ze niet van getrut houdt en dat er iets op het spel moet staan: ‘Brazilië met haar extreme omstandigheden, ongelijkheid, diversiteit aan landschappen en dunne lijn tussen leven en dood, leent zich daar goed voor‘.

Met haar onderzoek voor De Correspondent en haar debuutroman over de onderkant van de Braziliaanse samenleving, past Van Iperen goed in het plaatje van de schrijver als publieke intellectueel. Ze denkt verder na over gebeurtenissen in de wereld en ze zoekt naar de lagen die achter de dagelijkse nieuwsverslagen zitten. Van Iperen graaft in het verleden van Brazilië en ze zoekt naar de facetten die nog steeds in het dagelijkse leven van mensen doorwerken. Denk maar eens aan de corruptie in het land en het racisme dat nog steeds een groot probleem voor de samenleving is. Met al de informatie die ze heeft verzameld, probeert Van Iperen haar lezers meer bij te brengen: ‘Ik ben geen correspondent zoals kranten die hebben, eerder een schrijver die de lezer mee op reis neemt‘. Naast het schrijven van columns en boeken over lastige onderwerpen, geeft Van Iperen ook interviews. In deze gesprekken geeft ze vaak aan dat ze een bepaalde drang heeft om iets van alle kanten te bekijken om te weten te komen hoe iets echt zit.

Untitled.png

Zeer interessant om te beluisteren is bijvoorbeeld het interview over Schuim der Aarde in VPRO Boeken. Met Pieter van der Wielen praat Van Iperen over wat de Olympische Spelen nu echt betekent voor de Brazilianen. Hebben de burgers er voordeel bij of heeft deze Spelen de problemen in het land juist vergroot?  Welke sporen van de dictatuur zijn er nog te vinden en wat heeft Van Iperen uit de realiteit in haar roman gestopt? In het interview neemt Van Iperen de luisteraars mee naar Brazilië. Door het onderwerp van verschillende kanten te bespreken geeft ze zoveel mogelijk informatie over de situatie in dit land. Ze probeert het lastige onderwerp dus zo toegankelijk mogelijk te bespreken en ze geeft allerlei tips om meer te weten te komen over de gevolgen van een Olympisch Spelen en het dagelijkse leven in een arm land. Een moeilijk onderwerp wordt op deze manier toch bespreekbaar.

Het interview gaat ook over haar beweegredenen om Schuim der Aarde te schrijven. Van Iperen praat bijvoorbeeld over haar interesse in mensen die ergens voor blijven knokken, zoals mensen die in armoede leven. Deze mensen leven op het scherpst van de snede en blijven zoeken naar mogelijkheden om hun leven te verbeteren. Op deze manier komt de lezer meer te weten over de kwaliteiten van Van Iperen als schrijfster.

Een ander interessant interview met Van Iperen is met mediajournalist Ton Lankreijer in Café Weltschmerz. Ze spreken onder andere over haar boek en over de vraag hoe de media in Brazilië in handen zijn van één familie, maar het ware gezicht van Brazilië door de komst van Twitter en de sociale media langzaam wordt bloot gelegd. In het interview wordt ook gesproken over het schrijverschap. Is non-fictie makkelijker dan fictie? Is het lastig om een kwetsbaar verhaal te schrijven waarvan je hoopt dat mensen er door geraakt worden? Is Van Iperens doel om mensen te informeren en aan het denken te zetten of wil ze juist iets anders? Hoe gaat het met het promoten van een boek met een lastig onderwerp?

 

Reacties

One comment on “Roxane van Iperen: ‘Ze beschuldigden mij van een zieke geest’.”
  1. Anna schreef:

    Voor de #hrc2017 heb ik haar boek op mijn lijstje staan. En nou ben ik iemand die vaak probeert om wat meer achtergrondinformatie te vinden over het waarom of de aanleiding tot het schrijven van het desbetreffende boek, dus… je hebt me heel goed geholpen ☺ Dank u

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s