‘Het is onze kunst die ons allen verbindt’.

In het artikel Het is onze kunst die ons allen verbindtgepubliceerd in januari in Trouw, pleit Birgit Donker, directeur van het Mondriaan Fonds, dat mensen veel kunnen leren van de blik van kunstenaars: ‘Kunstenaars zijn vrijdenkers en zien kansen waar anderen angstig zijn‘. Kunstenaars verdiepen zich vaak in maatschappelijke onderwerpen en doen dat met een originele blik. Ze zijn autonome, onderzoekende en kritische vrijdenkers. Volgens Donker moeten we in Nederland meer gebruikmaken van de eigenwijze blik van kunstenaars en ze meent dat de samenleving ervan zou opknappen. Ze legt uit dat kunstenaars naar mogelijkheden zoeken in plaats van dat ze bij grenzen stoppen:

Ze zien in veranderingen, die voor velen een bron van angst zijn, juist kansen. Van het afwijkende, de uitzondering, zien ze het bijzondere. En ze reageren los van dogma’s op vragen over het leven. Kunstenaars zijn vrijdenkers in de beste traditie van de Nederlandse cultuur‘.

Donker verbindt autonomie en autonome kunst aan de Nederlandse identiteit. Deze identiteit typeert zich namelijk van oudsher door een vrije geest en een open houding. Van jongs af aan worden kinderen in Nederland aangemoedigd zelf te denken en dit zelfstandig denken leidde tot grote namen, zoals Rembrandt, Van Gogh, Rietveld en Mondriaan. Deze kunstenaars verwierven faam met de keuzes die ze maakten. Donker vindt dat de Nederlandse identiteit in kunst te voorschijn komt en ze denkt zelfs dat onze kunst onze identiteit is:

‘De aanpak van kunstenaars, de werken die ze maken, ze zijn onderdeel van wie wij zijn. Hun werk is typisch Nederlands en het verbindt; het is gedeeld erfgoed. Daar moeten politici die zich bekreunen over een identiteitscrisis gebruik van maken’.

In plaats dat deze politici wijzen op onze VOC-mentaliteit, kunnen ze volgens Donker beter over onze kunst praten. Daarnaast legt Donker de verbinding tussen kunst en het vertrouwen in een samenleving. Kunst kan namelijk, in welke vorm ook, vertrouwen helpen ontwikkelen. Donker uit haar zorgen over de angst voor het onbekende en voor de ander. De vrije geest waar Nederland om bekend staan lijkt soms verdwenen. Kunst is echter niet bang voor het onbekende: ‘Ze is grenzeloos en spreekt alle talen; die van het beeld, van de vorm, van het geluid en die van de letteren‘.

Donker benadrukt dat we niet alleen moeten kijken naar kunst uit het verleden, maar juist op de hedendaagse kunstenaars die reflecteren op het nu. Kunstenaars kunnen volgens haar prima in dienst treden van een bedrijf. In het VUmc werken kunstenaars bijvoorbeeld met artsen om hen te leren hoe ze zich meer in hun patiënten kunnen inleven. Donker gaat zelfs een stapje verder en stelt de vraag waarom we het land niet een tijdje laten leiden door een kunstenaar: ‘We zouden opkijken van originele oplossingen voor huisvesting, integratie of duurzaamheid. Dat zou echt Nieuwe Politiek zijn – de verbeelding aan de macht’.

“Kunstenaars zijn als geen ander geschikt om op alle mogelijke manieren hun publiek op te zoeken en te enthousiasmeren. Daar kunnen we allemaal van profiteren. Een samenleving die luistert naar zijn kunstenaars, herkent in verscheidenheid schoonheid en in verandering een vrijhaven voor de verbeelding”.

Lees het hele artikel Het is onze kunst die ons met elkaar verbindt op Blendle.

Reacties

One comment on “‘Het is onze kunst die ons allen verbindt’.”
  1. annaberg schreef:

    een mooie begingedachte en een doordacht stuk

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s