De drie van…maart

In “De drie van…” worden drie boeken gekozen uit het grote aanbod van nieuwe boeken die de komende maand gaan verschijnen of boeken die zeer recent zijn verschenen en de moeite waard zijn om te lezen. Boeken die bijvoorbeeld een bijzondere beleving beloven of auteurs met een speciaal verhaal. Deze maand is gekozen voor de roman En het sneeuwde in Rome van Stefan van Dierendonck, de roman De dood van Murat Idrissi van Tommy Wieringa en de verhalenbundel Als dit zo doorgaat van Auke Hulst.

En het sneeuwde in Rome van Stefan van Dierendonck

En het sneeuwde in Rome

“Stefan van Dierendonck maakte grote indruk op mij met dit aangrijpende, autobiografische boek. Het onthutsende verhaal van deze jonge, bevlogen ex-priester is verrassend goed geschreven en maakt duidelijk dat er ook buiten de katholieke kerk een stralende toekomst voor hem is weggelegd. Een toekomst als schrijver”. – Jan Siebelink

Op 1 maart verschijnt de nieuwe roman van voormalig priester Stefan van Dierendonck (1972). Zijn debuutroman En het regende brood (2011) werd door het publiek goed ontvangen. Deze roman gaat over de jonge idealistische priester Clemens Driessen. Zijn geloof strandt door gebeurtenissen in het seminarie en de parochie. Het is een zinderende roman, waarin de schrijver de grenzen van de katholieke kerk verkent. Uitgeverij De Bezige Bij noemt het boek een meesterproef en een eerbetoon aan een onbegrijpelijk instituut. Toch kreeg de debuutroman van Van Dierendonck ook kritiek. Een bisschop die Van Dierendonck persoonlijk kent van de priesteropleiding was niet blij met de roman, Van Dierendonck vertelt: “Het is een roman, maar hij las het meteen als míjn verhaal, was er niet blij mee en heeft zijn afkeuring laten blijken. Als je dit publiceert, gaat er iets veranderen in de contacten, zei hij. Ik had tot dan een goede persoonlijke relatie met hem. Na dat bezoek hebben we elkaar niet meer gesproken”.

De tweede roman van Van Dierendonck gaat ook over een jonge priester. Hij vertrekt naar Rome om een studieopdracht te doen voor zijn bisschop. In een stad vol verleidingen moet de priester zijn eigen weg vinden. Op een dag ontmoet hij een docente Italiaans. Zij leert hem een nieuwe taal en ze laat hem kennismaken met de muziek, de schoonheid en het leven in Rome. Er opent zich een wereld die tot dan toe voor de priester verborgen is gebleven. Hij gaat twijfelen en ziet dat alles opeens mogelijk is: ‘Deze onontkoombare liefdesgeschiedenis laat zich lezen als een moderne bildungsroman, een overdonderende zoektocht naar betekenis’. 

En het sneeuwde in Rome van Stefan van Dierendonck ligt vanaf 1 maart in de boekenwinkels.

De dood van Murat Idrissi van Tommy Wieringa

De dood van Murat Idrissi
Schrijver Tommy Wieringa (1967) publiceerde drie romans alvorens hij doorbrak met zijn roman Joe Speedboot (2005). Deze roman ontving vele prijzen en Wieringa wordt dan ook gezien als een van de meest gevierde schrijvers in Nederland. Een terugkerend thema in zijn werk is de vluchtelingenproblematiek. In Dit zijn de namen (2012) lopen twee verhaallijnen door elkaar. De eerste verhaallijn gaat over de politiecommissaris Pontus Beg en de tweede gaat over een groep dolende vluchtelingen die op zoek naar een veilig heenkomen. De twee verhalen vinden elkaar op het moment dat de vluchtelingen de standplaats van Beg bereiken en er in hun bagage een mensenhoofd wordt aangetroffen. Wat is er gebeurd en wie heeft de moord gepleegd?

In De dood van Murat Idrissi staat de moord op een vluchteling ook centraal: ‘De veerboot van Tanger naar Algeciras, een felle wind jaagt door de Straat van Gibraltar. In het ruim van het schip, verscholen in de kofferbak van een auto, sterft een jongeman’. Met de dode man in hun auto rijden twee Marokkaans-Nederlandse vrouwen naar Spanje. Maar wat begon als een avontuur, is hun noodlot geworden. Het verhaal is gebaseerd op een rechtszaak die Wieringa in 2004 bezocht. Langs de Spaanse snelwegen naar het noorden worden namelijk jaarlijks honderden anonieme doden gevonden die de overtocht naar een beter leven niet overleefden. De roman beschrijft het lot van een van hen, maar ook die van twee dochters die zich zowel in hun geboorteland als in Nederland vreemdeling wanen.

‘Na Dit zijn de namen vertelt Wieringa opnieuw een migratiegeschiedenis; een verhaal van verlangen en opportunisme, overmoed en dood’.

De dood van Murat Idrissi van Tommy Wieringa ligt vanaf 3 maart in de boekenwinkels.

Als dit zo doorgaat van Auke Hulst

Als dit zo doorgaat - Auke Hulst
De verhalenbundel Als dit zo doorgaat bevat vele literaire stemmen. Van A.H.J Dautzenberg tot Nelleke Noordervliet en van Gustaaf Peek tot Anne-Ginne Goemans. Iedereen is het met elkaar eens: literatuur heeft een zeggingskracht om hoofden en harten van mensen te bereiken en invoelbaar te maken wat er op spel staat. Literatuur vertelt ons in welke situatie we belanden als bijvoorbeeld de abnormaliteit van het trumpisme normaal wordt en de verrechtsing van Europa doorzet. Schrijver en journalist Auke Hulst (1975) is de initiatiefnemer van deze verhalenbundel en vertelt:

“Er zijn momenten dat je als mens niet meer op je handen mag zitten. Nu zowel nationaal als internationaal de democratische, liberale rechtsorde in zwaar weer verkeert, is het van belang dat we allemaal stilstaan bij de vraag: welke wereld zijn we aan het maken? Tweets, Facebookposts, nieuwsberichten en opiniestukken haken vooral in op het hier en nu. Als er een vergezicht wordt geboden, dan is dat een abstract vergezicht. Een klassieke roman als 1984 liet al zien dat literatuur zo’n vergezicht ook invoelbaar kan maken. Ik meende dat de urgente situatie reden was in actie te komen: door binnen één maand een bundel nieuwe literaire verhalen te verzamelen en te publiceren, nog vóór de Nederlandse verkiezingen van 15 maart”.

In een interview met Boekblad vertelt Auke Hulst dat literatuur het unieke vermogen heeft om invoelbaar te maken wat in het publieke debat abstract blijft. Doordat literatuur ‘het hoofd en hart kan penetreren’ en iets tot leven wekt, blijven volgens Hulst romans nog ijkpunten in het publieke debat. De verhalenbundel verschijnt vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen, maar het idee is voortgekomen uit de woede en verbijstering die Hulst voelde in de eerste week van Trump als president. Het idee van de verhalenbundel is dat dit soort fictie mensen aanspoort om iets langer stil te staan en serieus te denken over de vraag in welke wereld ze eigenlijk willen. De verhalenbundel is dus geen stemadvies voor de verkiezingen, maar een uitnodiging langer stil te staan bij keuzes en hun mogelijke gevolgen.

Als dit zo doorgaat met een verhaal van initiatiefnemer Auke Hulst verschijnt 10 maart in de boekenwinkels en bevat verder bijdragen van onder andere Karin Amatmoekrim, Hanna Bervoets, A.H. J. Dautzenberg, Anne-Gine Goemans, A.F.Th. van der Heijden, Gustaaf Peek, Jan van Mersbergen, Nelleke Noordervliet, Christine Otten en Jamal Ouariachi.

Bronnen
Boekomslag En het sneeuwde in Rome van Hebban
Boekomslag De dood van Murat Idrissi van Hebban
Boekomslag Als dit zo doorgaat van uitgeverij Ambo Anthos

Reacties

2 reacties op “De drie van…maart”
  1. Michiel schreef:

    Het boek van Stefan van Dierendonck is inmiddels uit. Ik heb er een review over geschreven, mocht je interesse hebben: http://www.michieldewit.nl/2017/03/15/en-het-sneeuwde-in-rome/

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s