Strijd jij mee voor eeuwige roem?

Droom je van een schrijverscarrière en ben jij tussen de 15 en 24 jaar oud? Doe dan mee aan Write Now! Dit is de belangrijkste schrijfwedstrijd voor jongeren in het Nederlands taalgebied. Je mag meedoen met verhalen en gedichten, maar ook met essays, columns of songteksten. De vorm van inzending maakt dus niet uit en dat maakt deze wedstrijd zo leuk! Het is wel de bedoeling dat je inzending in de Nederlandse taal is geschreven, maximaal 2.000 woorden is of uit 8 gedichten bedraagt. Daarnaast mag je tekst niet eerder gepubliceerd zijn door een literaire uitgeverij of een erkend (online) magazine. Voor beginnende schrijvers is deze wedstrijd dus een ideale opstap naar een succesvolle carrière.

Tijdens de regionale prijsuitreikingen maakt de juryvoorzitter bekend wie de eerste prijs in de wacht sleept en doorgaat naar de finale in Rotterdam, en wie als tweede en derde prijswinnaars naar huis gaan met een schat aan boekenbonnen. De hoofdprijs van de finale van Write Now! 2017 bestaat uit een MacBook, een schrijfopleiding bij CreatiefSchrijven of de Schrijversacademie, een columnreeks voor Trouw en optredens op Geen Daden Maar Woorden Festival en Tilt.

Heb je besloten om mee te doen? Of heb je al een goede tekst klaarliggen? Kijk dan naar de volgende criteria. Volgens de website van Write Now! beoordeelt de jury jouw tekst op deze punten:

Originaliteit van de tekst: een tekst is origineel als het thema origineel is of als er op een bijzondere of verrassende wijze met een thema wordt omgegaan. Bijvoorbeeld als er een inzicht wordt geboden, een verband wordt gelegd dat nieuw of onverwacht is of als de tekst een verrassende wending neemt.
-Stijl: onder stijl wordt de wijze verstaan waarop de inzender gebruik maakt van de Nederlandse taal. Wordt er op een humoristische wijze met de taal omgegaan, leest de tekst vlot of is de taal juist gecomprimeerd? Hebben de stilistische keuzen van de auteur de tekst effectiever gemaakt? Is de schrijfstijl consequent, leidt de stijl af van het inhoudelijke verhaal of versterken zij elkaar?
Gevoel voor taal: iemand heeft gevoel voor taal als hij/zij de taal niet alleen als middel inzet om iets te communiceren, maar dit weet te verheffen tot een kwaliteit op zich. Inhoud en vorm hangen in het beste geval samen maar hebben ook zelfstandige kwaliteiten.
Ambitie die uit de tekst spreekt: er spreekt ambitie uit een tekst als een ingewikkeld thema bij de kop is genomen, het thema op verrassende wijze is uitgewerkt of als voor een niet voor de hand liggende schrijfstijl is gekozen. Er is dus sprake van ambitie als de schrijver zich er niet makkelijk vanaf heeft willen maken.
Verbeeldingskracht: verbeeldingskracht is het vermogen om het persoonlijke te ontstijgen. Het gaat hier om de verwerking van fantasie of verbeelding in een tekst. Het kunnen schrijven, bijvoorbeeld, over alledaagsheid en dit tegelijkertijd een meerwaarde weten te geven.
Verzorgdheid van de tekst: verzorgdheid van een tekst spreekt uit het juiste gebruik van de Nederlandse taal: het schrijven zonder spel, taal- en grammaticafouten.
Leeftijd: hiermee wordt de leeftijd van de deelnemer in relatie tot de inzending bedoeld. Een deelnemer van 24 wordt strenger beoordeeld dan een deelnemer van 16. Iemand van 16 die een prima tekst instuurt in een haperende stijl (bijvoorbeeld), wordt die stijl eerder vergeven dan iemand van 24 die het zelfde doet. Kortom: niet alle criteria worden even streng aangehouden naarmate de deelnemer jonger is.
Mogelijkheid tot publiceren: is de tekst interessant voor een neutrale lezer? Zou de tekst gepubliceerd kunnen worden in een tijdschrift, krant of bundel? Zou een eventuele redacteur of uitgever belangstelling hebben voor deze schrijver?

Winnaars van Write Now! worden vaak opgemerkt door uitgeverijen. Bekende auteurs die hun carrière begonnen via Write Now! zijn onder meer Lize Spit, Niña Weijers, Maartje Wortel en Jaap Robben. Treed jij in hun voetsporen? Stuur jouw inzending vóór 1 april in via www.writenow.nu.

Wil je tips over hoe je de schrijfwedstrijd kan winnen? Lees dan het artikel van de winnares van Write Now! in 2015, Mirke Kist.

Meer inspiratie nodig? Finalist in 2016 van Write Now! Marjolijn van de Gender schrijft dat het niet gaat om het winnen van de schrijfwedstrijd.

Reacties

2 comments on “Strijd jij mee voor eeuwige roem?”
 1. annaberg schreef:

  Als er eens een wedstrijd voor 50-plussers wordt uitgeschreven, doe ik mee!

  Liked by 1 persoon

  1. Anna Husson schreef:

   Dat is een goed idee!

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s