De drie van…april

In “De drie van…” worden drie boeken gekozen uit het grote aanbod van nieuwe boeken die de komende maand gaan verschijnen of boeken die zeer recent zijn verschenen en de moeite waard zijn om te lezen. Boeken die bijvoorbeeld een bijzondere beleving beloven of auteurs met een speciaal verhaal. Deze maand is gekozen voor de romans Zelfportret met nijlpaard van Arno Geiger, Fuzzie van Hanna Bervoets en De hemel is zwart vandaag van Ralf Mohren.

Zelfportret met nijlpaard van Arno Geiger – 6 april
Zelfportret met nijlpaard

 Zelfportret met nijlpaard is een ontroerende roman over volwassen worden in een moeilijke wereld, een geschiedenis van een scheiding en het ontstaan van een nieuwe liefde.

Arno Geiger (1968) is de auteur van Met ons gaat het goed (2006) en De oude koning in zijn rijk (2012). Met deze boeken ontving hij de Friedrich-Hölderlin-Preis en de prestigieuze Deutsche Buchpreis. Er wordt in de Duitse pers lovend over Geiger gesproken en er zijn veel exemplaren van zijn boeken verkocht. In Zelfportret met nijlpaard (2017) schrijft Geiger over de gevolgen van de scheiding tussen de 22-jarige Julian, student diergeneeskunde, en Judith. Om even niet aan deze scheiding te denken, besluit Julian om de zorg voor het dwergnijlpaard van professor Beham op zich te nemen. Tijdens de zomervakantie ontmoet hij Aiko, de dochter van de professor, op wie hij hopeloos verliefd wordt. Maar wat gebeurt er als deze zomer voorbij is?

Fuzzie van Hanna Bervoets – 13 april

Fuzzie is een modern-realistisch sprookje over gemis, genegenheid en de vraag in hoeverre affectie zich laat afdwingen.

Hanna Bervoets (1984) is een interessante auteur. Ik schreef eerder over hoe haar personages zich tot elkaar verhouden en over de vraag of Bervoets maatschappelijk geëngageerd is. In haar nieuwe roman Fuzzie (2017) gooit Bervoets het weer over een andere boeg. Op een ochtend in april ontvangt Maisie een pakketje met daarin een klein, wit, pluizig bolletje. Ook op andere plekken in de stad lopen mensen met een bolletje rond.
Een blauw bolletje voor Maisies ex Florence, gegijzeld door haar eigen liefdesverdriet. Een paars bolletje voor de gepensioneerde Diek, die zijn avonden vult met internetdates. Een roze bolletje voor de werkloze Stephan, die geen voldoening meer put uit zijn relatie en niet weet wat hij met het leven aan moet. Allemaal laten ze zich leiden door het bolletje. Maar waar komt het bolletje eigenlijk vandaan?

De hemel is zwart vandaag  van Ralf Mohren – 18 april

Omslagfoto

Een nietsontziend verhaal over ontworteling, vervreemding en verlies voor lezers van PAAZ, Of ik gek ben, Hallo muur en de boeken van Tip Marugg

Ralf Mohlen (1970) is voor mij een onbekende auteur. Het wordt hoog tijd dat ik eens wat van hem ga lezen, want hij wordt niet voor niets de Charles Bukowski in de polder genoemd. De debuutroman van Mohlen, Tonic (2015), werd door het publiek goed ontvangen. Mohlen schrijft gemakkelijk, in een prettige en eigentijdse stijl over zware onderwerpen. Zijn nieuwe roman De hemel is zwart vandaag (2017) gaat over de Nederlander Arthur Poolman die in Curaçao woont. Hij heeft een baan aangenomen op een middelbare school en zijn verwachtingen zijn hooggespannen. Arthur wil zich losmaken van zijn wortels en worden wie hij echt is, maar het kost hem veel moeite om grip te krijgen op de keiharde rotsen van het eiland. Arthur voelt zich stuurloos en raakt onder de invloed van de raadselachtige, rebelse Ralph Veerman, die hem meesleept naar de duistere hoekjes van het eiland. Tegelijkertijd trekt Nederland hard aan Arthur: het gaat slecht met zijn vader, al probeert die dat voor zijn zoon verborgen te houden.

Bronnen
Omslag Zelfportret met nijlpaard van uitgeverij De Bezige Bij
Omslag Fuzzie van uitgeverij Atlas Contact
Omslag De hemel is zwart vandaag van uitgeverij Meulenhoff

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s