De drie van…mei

In “De drie van…” worden drie boeken gekozen uit het grote aanbod van nieuwe boeken die de komende maand gaan verschijnen of boeken die zeer recent zijn verschenen en de moeite waard zijn om te lezen. Boeken die bijvoorbeeld een bijzondere beleving beloven of auteurs met een speciaal verhaal. Deze maand is gekozen voor de romans Midden in een jazztijd van Knud Sønderby, Lichte jaren van Elizabeth Jane Howard en het boek Queer van Xandra Schutte en Nienke van Leverink met de zestig hoogtepunten uit de naoorlogse lhbt-literatuur van Nederland en Vlaanderen (lhbt staat voor Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel en Transgender).

Midden in een jazztijd van Knud Sønderby 

‘Het zijn de roerige jaren twintig in Kopenhagen, jazz overheerst het nachtleven. Rechtenstudent Peter Hasvig weet eigenlijk niet wat hij verwacht van het leven – of van zichzelf. Hij voelt zich verdeeld tussen het verlangen naar het simpele leventje van zijn kindertijd en de angst om oud te worden zonder het leven te hebben geleefd. Ondertussen leeft hij boven zijn stand en versiert hij het mooiste meisje van Kopenhagen, de rijke Vera Bagge. Een zorgeloze tijd van bridgen, paardrijden en tennissen breekt aan, die tijdens een skivakantie abrupt ten einde komt… Midden in een jazztijd schildert een overtuigend beeld van de gedesillusioneerde generatie jongeren van het interbellum die opgroeide in de schaduw van de Eerste Wereldoorlog. Een tijdloos verhaal over de strijd om jezelf en de zin van het leven te vinden, vergelijkbaar met The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald.’

Midden in een jazztijd van Knud Sønderby verschijnt 30 mei in de boekhandel.

Lichte jaren van Elizabeth Jane Howard

‘De nadagen van het victoriaanse Engeland en de eerste onzekere jaren na het einde van de oorlog vormen de achtergrond van de vierdelige ‘Cazalet-kronieken’ van Elizabeth Jane Howard, die de periode 1937-1947omspannen. Deel 1, ‘Lichte jaren’, begint eind jaren dertig, in de laatste gouden jaren voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In de zomermaanden komen drie generaties van de familie Cazalet bij elkaar op hun familielandgoed vlak buiten Londen. Ze vullen hun dagen met kinderspelletjes in het bos, picknicken op het strand, gin-tonics in de tuin, feestmalen in de eetkamer. Het is een zonovergoten, onbekommerde tijd – maar onder de idyllische oppervlakte broeien er affaires en gefnuikte ambities; en de oorlog werpt zijn schaduw vooruit. ‘Lichte Jaren’: voor de liefhebbers van ‘Downton Abbey’.’

Lichte jaren van Elizabeth Jane Howard verschijnt 23 mei in de boekhandel. 

Queer van Xandra Schutte en Nienke van Leverink


‘Als er ergens ruimte is voor andersheid, is het wel in de Nederlandse literatuur. Al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt er in de lage landen geëxperimenteerd met thema’s als homo-, bi- of transseksualiteit en de geaardheid van personages. Gelukkig is er nu weer een generatie jonge Nederlandse en Vlaamse schrijvers die in hun werk de scheidslijnen tussen man en vrouw, tussen homo en hetero, tussen lust en liefde ter discussie stellen. Nergens anders zien we zo’n sterke neiging om buiten de gebaande paden te treden, om hokjes te doen vervagen, om grenzen te overschrijden. In welke traditie treden deze schrijvers? En wat maakt bepaalde literatuur eigenlijk queer? Is de geaardheid van de schrijver relevant? Of die van de personages? En wat voor rol spelen taal en vorm in de representatie van homo-, bi- of transseksualiteit? QUEER zoekt antwoorden op dit soort vragen en is tegelijk een viering van de eigenheid van de Nederlandse letteren.’

Queer van Xandra Schutte en Nienke Leverink verschijnt 12 mei in de boekhandel. 

Bronnen
Omslag Midden in een jazztijd van uitgever Oevers
Omslag Lichte jaren van uitgeverij Atlas Contact
Omslag Queer van uitgeverij Atlas Contact

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s