Zacht van buiten en een verrassend harde kern?

Ruim een maand geleden schreef ik een blogpost over de speciale editie van het tijdschrift Vrij Nederland. Deze eerste editie ging over jonge schrijvers, oftwel de latte-generatie. De redactie was benieuwd naar het engagement van de jongste generatie schrijvers. Wat willen ze bereiken en waarom moeten ze wel schrijven?

‘Om een misverstand uit te weg te ruimen: álle schrijven is engagement. De daad van het schrijven getuigt van een betrokkenheid bij de wereld. Net zo goed van de schrijver die de wereld omhelst, als van die haar de rug toekeert of er volop in beukt.’

Om erachter te komen welke ambities de jonge schrijvers hebben, verzocht de redactie ze om een passage uit eigen werk aan te wijzen waarin hun brandende ambitie verpakt zit. Daarnaast natuurlijk een toelichting. Hier volgen een aantal opmerkelijke quotes uit de speciale editie over de latte-generatie.

james-pritchett-2605.jpg
‘Beauty is in the rye of the beholder, dat geldt ook voor engagement, ambitie en geruststelling. ‘Geen zin om dat te geloven’, ga aan de bak: vind zelf iets van het werk van deze schrijvers. Herken er iets in en schrijf daar over, of herkem er niets in en schrijf daar over.’ – Tjeerd Posthuma.

Lees zijn roman Stad van goud (2016) over een meisje die probeert zich staande te houden in een moeilijke wereld.

glenn-carstens-peters-190592.jpg
‘Ik houd me niet buiten het publieke debat, probeer lezers te wijzen op andere manieren om de altijd complexe werkelijkheid te belichten. Vaak bots ik daarbij op de grenzen van mijn eigen vermogens: de werkelijkheid is nog oneindig veel complexer dan ik zelf kan begrijpen, laat staan in tekst vatten. Zolang ik maar iemand aan het denken heb gezet, is het goed, sus ik de schaamte om dat onvermogen dan.’ – Heleen Debruyne

Lees haar debuutroman Plantrekkers (2016) over het leven van Willem die hopeloos verknoopt raakt met veel meer levens dan goed voor hem is.

reza-shayestehpour-14238
Mijn werkelijke interesse: hoe mensen zich verhouden tot de minder aangename kanten van het bestaan, tot dood en verlies, afwijzing en ongemak, en wat voor moois er in en tussen al die onaangenaamheid te ontdekken valt (..) Ik denk dat mijn werk geëngageerd is in de zin dat ik me in allerlei soorten mensen inleef en probeer te begrijpen hoe ze tot handelingen komen waarvan je als buitenstaander kunt denken: stop, hou op, niet doen!’ – Gerda Blees

Lees haar verhalenbundel Aan doodgaan dachten we niet (2017) waarin mensen tot het uiterste gaan om de werkelijkheid naar hun hand te zetten.

carson-arias-197710
‘Fictie is per definitie gekunsteld, maar toch vraagt een schrijver de lezer erin te geloven. Het is aan de schrijver zijn universum zo te bouwen dat het waarachtig is, zodat de goede wil van de lezer, zijn geloof, niet in geding komt. De intentie, thematiek en, nog erger, symboliek moeten daarom impliciet blijven (..) Een goed boek verhult een geheim. Zo bekeken zijn goede schrijvers Gutmenschen van jewelste: ze benoemen goddomme nooit eens de problemen waar het werkelijk om gaat. En gelukkig maar’. – Haro Kraak

Lees zijn debuutroman Lekhoofd (2016) over de jongen Noah die geluiden kan proeven en letters en cijfers in kleuren ziet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s