De drie van…december

In “De drie van…” worden drie boeken gekozen uit het grote aanbod van nieuwe boeken die de komende maand gaan verschijnen of boeken die zeer recent zijn verschenen en de moeite waard zijn om te lezen. Boeken die bijvoorbeeld een bijzondere beleving beloven of auteurs met een speciaal verhaal. Deze maand gaan we het echter anders doen en kijk ik terug op een mooi leesjaar. Ik geef jullie mijn drie favoriete boeken van het afgelopen jaar. In willekeurige! volgorde zijn dit de drie boeken die mij het meest hebben verrast, ontroerd of vermaakt:

1) Het persriool van Vincent Baumgart


Een verslaggever van een huis-aan-huisblad ontmaskert de politica Riet Hooi. Als wethouder is zij verantwoordelijk voor de aanleg van een persriool in Amsterdam. Journalist Jozef ontdekt dat hij de wethouder ten val kan brengen. “Landelijke kranten en actualiteitenrubrieken op televisie namen onmiddellijk mijn primeur over. Achter elkaar ging de telefoon. Onbekenden feliciteerden me, wensten de wethouder dood, en gooiden de hoorn op de haak. Ik leefde in een roes.” Hebben journalisten schonere handen dan politici? Dat is een vraag die Het Persriool niet beantwoordt, maar wel aan de lezer stelt. Wie een zwaar boek verwacht, heeft het mis. Het Persriool is soms aandoenlijk, dan weer absurd, en altijd meeslepend.

2) Karkas van Femke Schavemaker


Wanneer Nora van Middelaar de diagnose ‘manisch-depressief’ krijgt, is het eerste wat ze doet een roze hortensia kopen en het tweede de folders over de stoornis in de prullenbak werpen. Het patient zijn gaat haar niet goed af. Tot ze besluit te stoppen met de medicijnen en zelf de verantwoordelijkheid neemt over haar stemming. Ze verzint een woud aan regels en daaraan gekoppelde sancties om zichzelf in het gareel te houden. Maar als je eenmaal de wereld hebt gezien in vacuum, het koude raster van de werkelijkheid, kun je er nooit meer helemaal deel van uitmaken. Uiteindelijk zijn het de regels zelf waar ze zich in dreigt te verliezen. Karkas is een ontroerend coming-of-ageverhaal met de kracht van een bijl. Het duikt zo diep in de ups en downs van de bipolaire Nora dat je de waanzin zelf kunt proeven.

3) Eland van Lykele Muus

Wanneer Daniel Meskes een jaar oud is, drinkt hij giftige fotoinkt uit de donkere kamer van zijn vader. Hij overleeft het ternauwernood, omdat de dienstdoende arts besluit om de kleine Daniel te opereren met zijn ene hand en te reanimeren met zijn andere. Daniels moeder voelt zich schuldig en blijft hem tot zijn vierde jaar borstvoeding geven omdat ze denkt dat hij het extra hard nodig heeft en ondertussen zit Daniel dagenlang op het dak van de lokale bibliotheek. Vanaf dat dak bekijkt hij het dorp, de mensen, zijn ouders, zijn broertje en luistert naar alles wat ze zeggen: de leugens, het geroddel. Wanneer hij op een dag zijn vader met een geheimzinnige envelop ziet wapperen waarop zijn moeder zo hard moet huilen dat ze er bijna in blijft, besluit Daniel alleen nog maar de waarheid te spreken, want daarmee kun je tenminste niets kapotmaken. Maar hoe houd je dat vol? En wat is de waarheid precies?

Eland is een ontroerende bildungsroman over waarheid, liefde en identiteit. Met komische scènes en kleurrijke personages schept Lykele Muus de verrassende en herkenbare wereld van Daniel Meskes; een wereld die je niet gemakkelijk weglegt.

Welk boek heb jij ook in 2017 gelezen en welk boek spreekt jou het meest aan? Ik hoor ook graag jouw favoriete boek van het afgelopen jaar! Hele fijne feestdagen gewenst!

Bronnen:
Omslag Het Persriool van de website van Vincent Baumgart.
Omslag Karkas van uitgeverij Nijgh en van Ditmar
Omslag Eland van uitgeverij Nijgh van Ditmar


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s