Juist de dingen die niet verstenen zijn het belangrijkste

Schrijfster Claire Cameron (1973) heeft verschillende romans geschreven. Voor haar tweede roman, The Bear (2014), leidde ze een reis door Algonquin Park (Canada). Dit gebeurde een jaar na de dood van twee volwassenen die werden aangevallen door beren. De verhalen die ze tijdens deze reis over de gebeurtenis hoorde, bleken later de basis voor haar roman. Het werd een bestseller. The Last Neanderthaler (2017) is Camerons derde roman en voor dit verhaal heeft ze veel onderzoek moeten doen over de geschiedenis van neanderthalers. Cameron wilde vooral veel weten over de leefwijze van de neanderthalers. The Last Neanderthaler werd door Aleid van Eekelen-Benders in het Nederlands vertaald en verscheen bij uitgeverij De Bezige Bij. 

De roman heeft twee verhaallijnen die op een mooie wijze met elkaar worden verweven. De eerste verhaallijn focust op het ontroerende leven van een familie neanderthalers. De familie slinkt door verschillende ontberingen, sociale taboes, de kracht van de natuur en natuurlijk ook de Darwiniaanse realiteit. Door het belichten van een hecht gezin in gevaar biedt het verhaal een spiegel om na te denken over onze eigen menselijkheid. De familie is dagelijks bezig om te overleven en aan de behoeftes te voldoen en dit is niet zo verschillend van een groot aantal families vandaag de dag. Hoewel de communicatie tussen neanderthalers door middel van geluiden gaat, zijn deze voldoende om menselijke emoties tot uitdrukking te brengen. De roman schenkt de lezer dus een stukje herkenning, ook al speelt het verhaal zich eeuwen geleden af.

“Vooruit denken leidde alleen maar af. Daarmee maakte je je kwetsbaar voor het heden”.

De tweede verhaallijn in de roman gaat over de ambitieuze jonge wetenschapper Rose Gale. Zij probeert het verhaal en de geschiedenis achter de gevonden overblijfselen van een neanderthaler en een mens te achterhalen. Deze overblijfselen zijn onlangs in een Franse grot ontdekt. De vrouw moet echter tegen een tikkende klok werken, want ze is al ver in de zwangerschap van haar eerste kind. Daarnaast krijgt ze te maken met een aantal problemen, zoals de verschuivende machtsdynamiek in haar professionele veld en de problemen van haar man op zijn werk. Hebben ze wel genoeg inkomen om voor het kind te zorgen? Net als de familie neanderthalers worstelt Rose met de primaire levensbehoeften van haar familie.

“Jij probeert een diepgewortelde manier van denken te veranderen. Mensen gaan niet anders denken zonder een flinke duw”.

Cameron schrijfstijl dwingt de lezers om hun eigen tijdsperiode te vergelijken met die van de neanderthalers. Haar uitgebreide en gedetailleerde beschrijvingen zorgen voor reflectie over antropologische en archeologische onderzoeken over de evolutie en de manier van leven van de neanderthalers. Cameron heeft het verloop van haar verhaal goed doordacht, maar heeft duidelijk meer tijd besteed aan de uitwerking van bijvoorbeeld Meisje, de oudste dochter in de neanderthaler familie, dan aan het karakter Rose. Deze laatste maakt in het verhaal vreemde keuzes die niet bij de ontwikkeling van het personage passen. Daartegenover wordt het verloop van Meisje’s verhaal zo poëtisch en mooi beschreven, dat het jammer is dat deze verhaallijn soms abrupt wordt onderbroken door de verhaallijn van Rose.

Al met al is De laatste Neanderthaler van Claire Cameron een innovatieve roman over hoe het leven van de neanderthalers eruit had kunnen zien voordat de moderne mens het roer overnam. De vele uitweidingen en feiten over de neanderthalers kunnen voor sommige lezers wellicht iets teveel van het goede zijn, maar die lezers kunnen hun hart wel kwijt bij het verhaal van Rose. Dit deel van de roman past niet helemaal bij de ontroerende en tegelijkertijd harde wereld van onze vroege voorouders die moesten overleven en vertrouwen op hun gemeenschap, maar het is een soms gewenste afwisseling in de opsomming van informatie. Bovendien kan ik mij goed voorstellen dat mensen zich in Rose herkennen. De kracht van de roman ligt echter in de manier waarop Cameron de overeenkomsten tussen de neanderthalers en de moderne mens heeft beschreven.

Met dank aan uitgeverij De Bezige Bij voor dit recensie-exemplaar!

Boekgegevens:
Titel: De laatste neanderthaler
Auteur: Claire Cameron
Uitgeverij: De Bezige Bij
Aantal pagina’s: 288
ISBN: 9789023466567

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s