BLOG: Je intuïtie kiest feilloos de beste mogelijkheden.

‘De rede biedt ons vele mogelijkheden tegelijk. Intuïtie kiest daaruit feilloos de beste.’

– Arthur Japin.

Dit mooie citaat komt uit het boek Het schitterende gebrek van Arthur Japin en zette me aan het denken. Japin is een schrijver van het hart en hij laat zijn personages vaak vanuit hun intuïtie handelen. De danser Vaslav maakt in de roman Vaslav bijvoorbeeld grote keuzes zonder daar echt over na te denken. Tijdens het dansen laat hij zich leiden door zijn lichaam en in het leven doet hij eigenlijk niks anders dan naar de stem van zijn hart te luisteren.

In een wat ouder artikel in de NRC schrijft Japin dat het hem van jongs af aan al opviel hoe mensen reageren als ze opeens geconfronteerd worden met een situatie waarin ze direct een keuze moeten maken. Ze maken een beslissing, maar een seconde later hernemen ze deze keuze weer. Het klopt niet. Ze gaan erover nadenken. Piekeren zich suf en maken steeds afwegingen tussen de gevolgen die het allemaal zou kunnen hebben als ze wel gehoor geven aan hun eerste ingeving.

En zoals Japin ook in het artikel schrijft: hier beginnen de problemen. Als kind was ik al goed in observeren. Ik houd absoluut niet van ruzies of discussies die uit de hand lopen en als jong meisje wist ik door mijn observatievermogen deze situaties goed uit de weg te gaan. Je leert situaties in te schatten en je blijft constant alert. Wat zou er nu kunnen gebeuren? Wat gebeurt er als ik dit en dit doe? Het heeft voordelen als je leert om gedrag te doorgronden, maar het grote nadeel is dat je in je hoofd blijft leven en minder leert te voelen.

Je vraagt je ook constant af wat anderen van jou vinden en als gevolg leer je jezelf aan om keuzes te maken op basis van je verstand. Vooruit denken, observeren, in rechte lijnen denken en nergens een leuke afslag nemen. Zo leven veel mensen tegenwoordig en zo leefde ik een aantal jaar geleden ook nog.

‘Leven is op die manier geen kunst. Het lijkt en is misschien minder gevaarlijk dan het volgen van impulsen, maar het levert aan het einde van de rit geen kunstwerk op. Hooguit een bouwwerk dat degelijk in elkaar steekt. Zoals zoveel bouwwerken. Die staan vervolgens een tijdlang overeind totdat de natuur er alsnog vat op krijgt en ze overwoekert.’

Maar wat gebeurt er als je breekt met de ratio en meer vanuit je hart keuzes gaat maken? Veel mensen vinden dit eng en dat is ook wel logisch, want je raakt dan eventjes de controle kwijt. Tenminste, de controle die je dacht te hebben! Als je telkens blijft overwegen wat de juiste keuze is en uiteindelijk toch maar een ‘doordachte’ keuze maakt, dan weet je toch nooit zeker of dat de juiste is geweest? Het is onderzocht dat juist beslissingen die snel en zonder bewuste afwegingen worden genomen effectiever zijn dan besluiten waar je telkens aan het heroverwegen bent. Erkenning voor de intuïtie dus!

En die erkenning is hard nodig. Toen ik als masterstudent door de gangen van de universiteit liep, voelde ik me zo niet op mijn plek. Iedereen deed alles met hun hoofd. Alles werd bediscussieerd vanuit de ratio en zo min mogelijk vanuit het hart, terwijl literatuur juist zo mooi wordt als je de ‘regeltjes’ allemaal loslaat. Het is interessant om te weten hoe een auteur misschien zijn stijl heeft bepaald of hoe hij of zij de verhaallijn heeft verzonnen, maar het gesprek over een boek wordt veel intenser als je het over het hart en het gevoel gaat praten. Het schrijven van een boek vergt rationeel werk, maar gaat pas leven als de auteur het hart in zijn of haar woorden steekt.

Je hart gaat pas echt werken als je je gedachten loslaat. Leef even zonder de woorden die door je hoofd razen. Doe even geen moeite om iets te begrijpen, hoe moeilijk dat ook soms is. Of zoals Japin schrijft: ‘Als je je gevoel gewoon toestaat te zijn. Niets meer. Je weet niet wát, je weet alleen dát’. Dus mocht je binnenkort voor een keuze staan: ga niet alle mogelijkheden die zich aandienen volledig doordenken, maar stel je open voor je gevoel. Wat zegt die? Welke richting word je opgeduwd?

Op zaterdag 24 november geef ik een online workshop Schrijven vanuit je innerlijke stem. In deze workshop leer je meer hoe je uit je hoofd komt en weer terug naar je hart. We doen gezamelijke schrijfopdrachten om de connectie met jezelf weer te herstellen. Kijk voor meer informatie: Workshop Schrijven vanuit je innerlijke stem.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s