BLOG: Hoe ga je bij jezelf naar binnen?

Als coach krijg ik vaak hele interessante en waardevolle vragen van mijn klanten of van mijn volgers op sociale media. De onderwerpen die ik bespreek in mijn workshops of tijdens mijn lezingen zijn vaak best ingewikkeld. Neem bijvoorbeeld intuïtie: wat is het precies? Hoe maak ik contact met mijn intuïtie? Maar ook: hoe ga je eigenlijk bij jezelf naar binnen?

Deze laatste vraag wil ik graag in deze blog bespreken. Ik schrijf vaak dat het zo waardevol is om naar binnen te gaan en contact te leggen met je hart of je intuïtie, maar waarom eigenlijk? Iedereen heeft zijn of haar eigen redenen waarom het zo belangrijk is om contact met je hart te leggen. Voor mij persoonlijk gaat het vooral over het vinden van oplossingen voor innerlijke en belangrijke vragen via mijn hart. Als ik antwoorden buiten mezelf ga zoeken of via mijn hoofd ga beredeneren, dan blijkt later vaak dat het niet de juiste oplossing was. Ik geloof oprecht dat je geen foute keuzes of beslissingen kan maken, maar het bespaart je wel veel gedoe en wellicht veel verdriet als je oplossingen voor problemen binnen jezelf gaat zoeken.

Ik geloof dat wat jouw hart je vertelt, de zin IN je leven en VAN je leven is.

Belangrijker is dat sinds ik in contact met mijn intuïtie en hart sta, mijn leven veel interessanter is geworden. Als je je hart namelijk volgt, word je veel enthousiaster en raak je betrokken bij alles wat je doet. Toen ik mijn hart niet volgde, maar meer vanuit mijn hoofd en wat andere mensen van mij verlangde, was ik echt minder blij. Mijn dagen begonnen regelmatig met een leegte en eindigde met het gevoel: ‘Is dit het nou?’. Ik deed de dagelijkse zaken meer vanuit het gevoel ‘het moet en het hoort zo’, dan dat ik er echt plezier aan beleefde…

Het belang van contact leggen met je intuïtie kan voor jou dus hele andere redenen hebben, denk maar eens aan:

– Je hart en intuïtie staan boven je angsten.
– Je intuïtie geeft je inspiratie om iets prachtigs in de wereld te zetten.
– Door in contact te staan met je hart en je intuïtie zie je het goede in andere mensen, maar ook vooral in jezelf.
– Je wordt dankzij je hart en intuïtie ontvankelijk voor alle unieke mogelijkheden die het leven aan jou presenteert.

Het is belangrijk om te beseffen dat er een groot verschil is tussen het leven vanuit je hart en het leven zonder het contact met je hart. Je kunt bij jezelf nagaan wanneer jij wel vanuit je hart leeft en wanneer je dit niet doet. Ik weet namelijk zeker dat je ooit weleens de kracht van je hart hebt ervaren. Ik word er heel bewust van als ik bijvoorbeeld een wandeling maak, de rust op zoek en dan mezelf de vraag stel: ‘Wat heb ik vandaag nodig?’. Ik krijg dan vaak een goed idee of ik weet precies wat ik die dag nodig heb om mezelf bijvoorbeeld te blijven ontwikkelen. De kracht van mijn hart is in deze rustmomenten het sterkst.

Iedereen gaat weleens naar binnen en maakt contact met het hart, maar vaak zijn we daar niet bewust van. Denk bijvoorbeeld aan de vraag: hoe gaat het met je? Als iemand je vraagt hoe jij je voelt, ga je automatisch naar binnen voor het antwoord. Je aandacht is namelijk niet meer gericht op de buitenwereld. In de binnenwereld vind je jouw gedachten, gevoelens, herinneringen, dromen en angsten. Veel mensen vinden het eng om contact te maken met deze zaken, vooral natuurlijk met de negatieve en pijnlijke ervaringen die we allemaal in het leven meemaken.

Maar door je daar bewust van te worden, neem je eigenlijk al de eerste stappen in je reis naar je hart. Als je weet dat naast al je positieve en goede ervaringen, ook je pijnlijke gedachten en gevoelens bestaan, zoek je geen uitweg meer. Je hoeft deze zaken namelijk niet te ontkennen en niemand kan pijnlijke gedachten beheersen. Wat ik wel vaak aanraad (en naast mij veel spirituele gidsen!), is de stilte opzoeken. Door de stilte te ervaren, verschuif je je geest van alle nare en overheersende gevoelens van angst naar innerlijke rust. Hoe meer je de stilte in jezelf oefent, hoe meer ruimte je intuïtie en je hart krijgen om jou te vertellen wat je nodig hebt en waar je gelukkig van wordt.

Klinkt het allemaal nog te moeilijk? Ik begrijp het. Het heeft ook tijd en oefening nodig. Op 24 november geef ik een online workshop over welke stappen je kan zetten om het contact met je intuïtie te verbeteren. We zoeken in deze workshop de stilte op om te werken aan jouw innerlijke reis. Interesse? Lees meer informatie op deze pagina. 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s