BLOG: Vier tips om je verlangen serieus te nemen.

Ik hoor deze vragen steeds vaker: Wat zijn mijn dromen en wensen? Hoe weet ik of een gevoel ook een verlangen is? Hoe kom ik erachter wat ik in het leven echt wil doen? Het zijn allemaal waardevolle en herkenbare vragen. Na een lange periode van stilstand vond ik het ook tijd om na te denken over mijn verlangen en wensen in het leven. Het liefst wilde ik zo snel mogelijk weten welke stap ik moest zetten om deze verlangens uit te laten komen….

Ik herinner me dat mijn eerste verlangen was om weer te gaan studeren en dierenarts te worden, maar tegelijkertijd was ik wel klaar met studeren en wilde ik aan de slag gaan. Mijn tweede verlangen was om aan de universiteit te werken, maar diep van binnen vond ik dat heel eng. Allerlei wensen en verlangen schoten door mijn hoofd en ik bleef ze opschrijven. Uiteindelijk kwam ik tot het inzicht dat ik deze dingen vaak niet serieus nam of dat het toch niet helemaal mijn echte diepe verlangens bleken te zijn. Dit kwam omdat mijn aandacht te veel werd opgeslokt door alles wat buiten mij om gebeurde. Ik rolde van het een naar het ander en ik ging voorbij aan mijn dromen. Toen wist ik nog niet hoe belangrijk het is om naar binnen te gaan…

Op een dag was ik het zat om mijn dagen te vullen met bezigheden die mij helemaal niet interesseerde. Ik stelde de vraag: wat wil ik nou eigenlijk? Deze vraag kwam ook voort uit de noodzaak om alles uit het leven te halen. Een dierbare was namelijk al jarenlang ziek en de toekomst bleek niet rooskleurig. Mijn verlangen was dus eigenlijk om te onderzoeken wat mijn einddoel is, wat mij bevrediging geeft en hoe ik dat in mijn dagelijks leven kan incorporeren. Deze mooie reis heeft mij verschillende inzichten gegeven. Vandaag deel ik de vier belangrijkste met jou. 

  1. Voel het verschil tussen willen en moeten.Als mensen zichzelf de vraag stellen wat hun verlangen en levensdoel is, zit daar vaak een ‘moeten’ achter.  Het kan goed zijn dat moeten en willen elkaar overlappen, maar als je het moeten weghaalt dan verdwijnt ook vaak het willen. Iets moeten is niet goed voor je en gaat jou niet helpen om je verlangen te ontdekken. Vaak ontstaat een verlangen uit een ‘moet’ gevoel, zoals in mijn geval met de ziekte van een dierbare: Hij kan niets meer, dus ik MOET alles uit mijn leven halen. De volgende stap die je dan neemt is om je te gaan afvragen welk deel van het moeten vrijwillig is en bij jou past.
  2. Geef jezelf toestemming en tijd om te dromen. Uit moeten komt ook voort dat je van jezelf vraagt dat je zo snel mogelijk weet wat je wilt doen en wat jouw verlangens en wensen zijn. Mensen geven zichzelf zo weinig de toestemming om gewoon te dromen en de tijd te nemen! Contact maken met je verlangens en wensen gaat niet van de een op de andere dag. Dat moet je ontwikkelen en het helpt om elke dag stapjes te zetten in deze reis. Probeer eerst contact te maken met je gevoel en geef vooral jezelf de aandacht die je nodig hebt. In het begin voel je waarschijnlijk alleen maar onrust, maar dat gaat vanzelf over. 
  3. Doe een schrijfoefening. Stel je voor dat een geest of een goddelijke figuur voor je staat. Hij of zij geeft je de kans om twintig ervaringen te beleven. Welke ervaringen zouden dat voor jou zijn? Schrijf de eerste twintig zaken op die bij je opkomen en kijk er eens goed naar. De dingen die je hebt opgeschreven zeggen veel over jouw werkelijke verlangens. Halveer de lijst en ga na hoe het voelt als je iets wegstreept. Hetgeen wat het meest pijn doet, is vaak iets waar je diep van binnen echt naar verlangt. 
  4.  Pin je er niet op vast. De allerlaatste tip die ik je graag wil meegeven is dat verlangens en wensen soms veranderen, want ze komen en gaan. Ons hele leven staat in teken van verandering, maar veel mensen realiseren dit niet en pinnen zichzelf vast aan dat ene verlangen. Daardoor blijf je te veel in het ‘moeten’ zitten en geniet je helemaal niet van alles wat je doet. Wees niet bang om mee te gaan met de beweging. Verandering brengt ook veel groei en andere positieve zaken! Mocht je verlangen dus met de tijd veranderen of opeens anders zijn, dan is het dus niet nodig om jezelf daardoor streng toe te spreken. 

Neem dus de tijd om je verlangens serieus te nemen en op persoonlijk vlak te groeien. Gun jezelf deze mooie reis. Sta open en ontvang!

Wat ga jij vandaag doen om je wensen en verlangens serieuzer te nemen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s