BLOG: Drie tips om je hoogsensitiviteit te omarmen

Veel mensen zijn hoogsensitief en weten dat (nog) niet, maar er bestaat ook een grote groep mensen die wel het gevoel hebben dat ze hoogsensitief zijn maar het idee niet willen omarmen. Ik zat voor een lange periode in deze laatste groep. Voordat ik als zelfstandig ondernemer begon, heb ik voor verschillende werkgevers gewerkt. Op geen enkele plek voelde ik mij gelukkig, maar ik bleef totdat mijn contract afliep en ik zonder schuldgevoel kon weglopen. Bij veel werkgevers had ik het gevoel een underdog te zijn. Ik ontving natuurlijk salaris en daardoor ook een bepaalde zekerheid, maar er gebeurde zoveel dat ik steeds vaker met een negatief gevoel thuis kwam. Ik begon mijn klachten op te schrijven en startte mijn zoektocht op het internet. Ik stuitte steeds op hetzelfde: HOOGSENSITIEF. Velen mensen in mijn omgeving hadden mij er al op gewezen, maar ik was te koppig om me echt in het concept te verdiepen.

Waarom moet ik mijn hoogsensitiviteit omarmen?
Eigenlijk heb ik het in mijn introductie al beschreven: als je lang met klachten rond blijft lopen en je laat het ‘knellende’ gevoel je belemmeren in het dagelijkse leven, dan los je niets op. En geloof me: als hoogsensitief mens heb je een krachtig lichaam en kan je lang blijven doorgaan, maar het zal je op een gegeven moment wel opbreken. Op enig moment zal je het gevoel krijgen dat je er iets mee moet gaan doen en dan is het aan jou om deze gevoelens niet te negeren!

Als je je niet verdiept in hoogsensitiviteit en het niet omarmt, dan zal het altijd lastig blijven om goed voor jezelf te zorgen. Waarom? Als je geen contact met jezelf hebt doordat je niet begrijpt waar de klachten vandaan komen, dan weet je bijvoorbeeld niet wanneer je over grenzen gaat. Je energielevel zal dan vaak op en neer gaan, met als gevolg het ongelukkige gevoel en de vervelende stemmingswisselingen. Je blijft dingen doen die niet goed voor je zijn en je verliest beetje bij beetje het contact met wie je bent.

Drie tips om je hoogsensitiviteit te omarmen

1) Schrijf op welke redenen jij bedenkt om je hoogsensitiviteit nog niet te omarmen.
Dit lijstje maakt jou namelijk duidelijk waarom jij de stap nog niet hebt gezet en wat jou tegenhoudt. Het in kaart brengen van al jouw blokkades en belemmerende overtuigingen over hoogsensitiviteit zet de deur open voor zelfonderzoek. Bovendien werkt schrijven heel rustgevend en verhelderend waardoor je met een minder kritische blik naar jezelf kan kijken. Het is namelijk belangrijk om vanuit zelfliefde de kracht van hoogsensitiviteit te gaan omarmen. Word dus bewust van de blokkades die je zelf nog op hoogsensitiviteit legt en ga bij jezelf een laag dieper!

2) Visualiseer de voordelen van het omarmen van je hoogsensitiviteit.
Denk bijvoorbeeld aan: een stabieler leven, meer energie, jezelf op nummer één zetten, een beter contact met je gevoel, een gelukkiger leven, meer begrip van je omgeving etc. Visualiseer jouw ideale leven met de gedachte dat dingen in je leven echt beter zullen gaan als je je hoogsensitiviteit omarmt! Hoe ga je leven? Hoe zou je je voelen? Hoe kijken andere mensen naar je?

3) Laat van jezelf horen!
Eén van de meest enge dingen die je zal gaan doen om je hoogsensitiviteit te omarmen, is van jezelf te laten horen. Toen ik mijn werkgever liet weten dat ik hoogsensitief ben en dat ik op een bepaalde manier wil werken, was ik doodsbang. Wat zal ze wel niet van mij denken? Geloof me: er zullen mensen zijn die het niet begrijpen, maar veel mensen in jouw omgeving zullen het alleen maar waarderen als je van jezelf laat horen. Neem ze mee in je belevingswereld, zodat ze er rekening mee kunnen houden. Het lucht niet alleen maar op, maar verbetert ook relaties! Wanneer je het uitspreekt, ligt het bij de ander om er wat mee te doen. Jij hebt in ieder geval je best gedaan! Maak je zo min mogelijk druk om wat de ander vind, maar focus je op verbinding maken en van jezelf laten horen.

Omarm jij al je hoogsensitiviteit?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s