BLOG: 5 vragen op weg naar zelfkennis

Ik kan het me nog goed herinneren, die tijd dat ik het contact met mezelf helemaal had verloren. Ik wist niet goed wie ik was en wat ik wilde. En nog belangrijker: doe ik wel het goede? Ben ik wel goed bezig of zit ik mijn tijd te verspillen? Het zijn vragen die je scherp houden, maar tegelijkertijd loert het gevaar dat je te streng voor jezelf wordt.

Een manier om jezelf te onderzoeken, is het stellen van vragen waar geen oordeel uit komt. De vraag ‘Doe ik het wel goed?’ heeft het woordje ‘goed’ in zich en dat heeft altijd te maken met een visie, een oordeel of een mening. Als je weinig zelfvertrouwen hebt, dan zal je de vraag snel met ‘nee’ beantwoorden. Vervolgens blijf je hangen in dat oordeel over jezelf.

Wat je dus beter kan doen, is jezelf vragen stellen waar geen oordeel bij te pas komt en die ook niet al te zwaar zijn. Vragen die je echter wel aan het denken zetten over wie je bent, wat je in je leven hebt bereikt en hoe je in het leven staat. Het zijn geen vragen waar je uren over moet nadenken, maar juist korte en duidelijke vragen die je intuïtie aan het werk zetten.

Zelfonderzoek door middel van vragen stelt je in staat om je eigen unieke ik te vinden en dit heeft grote invloed op de kwaliteit van je leven. Het beantwoorden van vragen geeft je immers zelfkennis en dit is een belangrijke basis om gelukkig te zijn. Bovendien is zelfkennis de eerste stap naar succes. Hoe beter je jezelf leert kennen, hoe beter je weet welke stappen je in je leven wilt zetten en hoe je dat op je eigen wijze moet doen.

Vijf vragen richting zelfkennis

Houd het simpel. Denk niet te veel na. Het is een kleine oefening om je aan het denken te zetten.

  1. Wie bewonder je?
    Wat zijn de kwaliteiten die je waardeert? Wat is datgene dat jou inspireert?  Let op: wat je bewondert in iemand anders is vaak een kwaliteit die je al in je hebt!
  2. Volg je je hart of je hoofd?Als je beiden doet: tijdens welke gebeurtenissen volg je je hart en wanneer je hoofd?
  3. Wat zie jij als het belangrijkste moment in je leven tot nu toe?
  4. Wat is jouw grootste kracht als mens? En hoe wil je die in je leven toepassen?
  5. Welke drie woorden beschrijven jou het best? Wees duidelijk, maar ook vooral lief naar jezelf!

Wil je meer van deze vragen?

Van 14 januari tot 11 februari organiseer ik de intuïtiemaand. 28 dagen lang, 28 intuïtieve vragen. Het is helemaal gratis! Het enige wat je hoeft te doen is lid te worden van mijn Facebookgroep Embrace Your Intuition. Geen Facebook? Geen nood! Ik plaats ook elke week een paar vragen op mijn blog.

WAT: De intuïtiemaand
WAAROM: Om je intuïtie te ontdekken en te versterken zodat je een beter zelfbeeld krijgt.
WAAR: Facebookgroep Embrace Your Intuition
WANNEER: 14 januari tot 11 februari
KOSTEN: Helemaal gratis!

Doe je mee?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s