LEZERSVRAAG: Hoe vertel ik mijn geliefde over hoogsensitiviteit?

Een groot deel van mijn lezers zijn de zogenaamde ‘stille’ lezers. Mensen die meelezen en trouw terugkomen als er een nieuwe blog is gepubliceerd, maar ze sturen niet zomaar een berichtje met een vraag of een reactie. Dit is niet gek, want hoogsensitieve personen laten in het algemeen niet zomaar iets van zich horen. Toch komt het steeds vaker voor dat ik een openhartige e-mail ontvang met een hulpvraag.

Natascha (uit privacy redenen heb ik haar naam veranderd) is een jonge en ambitieuze vrouw die haar sensitieve kwaliteiten al heeft ontdekt en vooral op haar werk heeft geïntegreerd. Toch ervaart ze haar sensitiviteit niet op elk levensgebied als voordeel. In de liefde is ze al een jaar gelukkig met haar huidige vriend, maar ze durft niet met hem te praten over haar sensitiviteit. Hij is namelijk niet hoogsensitief en probeert haar overal bij te betrekken, terwijl Natascha daar niet altijd behoefte aan heeft. Ze blokkeert dus in haar communicatie richting hem. Haar wens is dat ze hem durft uit te leggen wat hoogsensitiviteit is en wat het voor haar betekent als ze over haar grenzen gaat.

In haar e-mail vermeld Natascha ook dat haar vriend graag met haar wil spreken en dat hij haar innerlijke wereld beter leert kennen. Hij wil meer betrokken worden en voelt zich soms buitengesloten. Natascha is echter bang voor zijn afwijzing en schrijft dat ze denkt dat er wellicht iets mis met haar is. Hoe kan Natascha omgaan met deze gevoelens?

Mijn advies:

Het is allereerst belangrijk om op jezelf te richten. Je komt niet verder met zelf afwijzende en beperkende gedachten, dus probeer niet te denken dat er iets mis is met jou of met je relatie. Vaak komen deze gedachten voort uit het vergelijken van jouw relatie met die van anderen uit je omgeving. Dit heeft echter weinig nut, want iedere relatie is anders. Slechts twintig procent van de mensen is hoogsensitief, dus neem de tijd om te accepteren dat het bij jullie anders gaat, dus niet beter of slechter! Realiseer je ook dat je zelfvertrouwen erg kan verminderen als je telkens tegen jezelf zegt dat er iets mis is met je. Leg de nadruk juist op de positieve en bijzondere kwaliteiten van hoogsensitiviteit, net zoals je al op je werk doet!

Daarna is het belangrijk om toch van jezelf te laten horen, ook al wekt dit allerlei angstgevoelens bij je op. Het is één van de moeilijkste dingen voor een hoogsensitief persoon om aan te geven waar de behoeftes liggen, maar besef je dat je altijd een keuze hebt. Je bent niet egoïstisch als je bijvoorbeeld aangeeft dat je een keer een avondje thuis wilt blijven. Daarnaast geef je je vriend dan duidelijkheid, iets waar hij waarschijnlijk ook behoefte aan heeft. Jullie hebben er beide niks aan als jij kiest vanuit angst om met hem mee te gaan. Denk maar eens aan de gevolgen als je wel meegaat. Hoeveel energie kost het jou dan? Ben je dan de dag daarna dan wel gezellig en moet je misschien nog iets met je vriend afzeggen? Je maakt het jezelf dus alleen maar lastiger als je stil blijft, maar denk ook dat de ander niet verder komt als jij niet van je laat horen.

Je vriend geeft zelf ook aan dat hij je wilt begrijpen. Dit is een heel goed teken, want een voorwaarde voor een goedlopende relatie is het hebben van begrip en connectie. Ga dus in op zijn verzoek. Een andere tip die ik je graag wil meegeven, is dat je dingen niet voor hem hoeft in te vullen. Wij hoogsensitieve mensen voelen veel aan, maar het klopt niet altijd. Vul het niet voor hem in door te denken dat hij verkeerd gaat reageren of je zelfs gaat verlaten als je eerlijk tegen hem bent. Misschien wil hij je wel helpen met grenzen stellen of komen jullie tot een mooi gesprek met velen inzichten over jullie relatie. Door de reactie van de ander van te voren in te vullen, zonder echt oprecht te vragen hoe zij of hij zich over de kwestie voelt, heb je een grotere kans op misverstanden.

Mocht je het echt nog moeilijk vinden om met hem in gesprek te gaan, zoek dan een plek op waar jij je lekker voelt en schrijf een brief naar je vriend. Gun hem dan wel de tijd om het te lezen en het op zijn manier te verwerken en erop te reageren. Richt je vooral op de positieve zaken en val niet in de trap om negatief over hem of jezelf te schrijven. Heel veel liefde en succes gewenst!

Heb jij ook een brandende vraag over hoogsensitiviteit? Laat dan een reactie achter of contacteer mij via het contactformulier. Ik sta open voor vragen en ik help je graag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s