BLOG: Vijf tips om je hoog sensitiviteit eigen te maken in je onderneming.

DEZE BLOG VERSCHEEN EERDER ALS GASTBLOG OP BUSINESS WOMEN NEDERLAND.

Veel hoogsensitieve vrouwen kiezen voor het ondernemerschap boven werken in loondienst. Dit is niet gek, want in loondienst krijg je te maken met veel factoren waar een hoogsensitief persoon eventueel last van kan krijgen. Stressgevoeligheid is vaak het grootste struikelblok, maar ook een groot empathisch vermogen kan leiden tot problemen in het stellen van duidelijke grenzen. Bovendien is het sterke betrokkenheidsgevoel een mooie eigenschap van hoogsensitieve mensen, maar als je je te veel verantwoordelijk gaat voelen leid dit vaak tot frustratie en stress.

Als hoogsensitief persoon heb ik ook ervaring met werken in loondienst. Ik zag veel voordelen van onder een baas werken, maar ik kon mijn sensitieve kwaliteiten niet als kracht gebruiken en werd nauwelijks gezien door mijn collega’s. Ik besloot het roer om te gooien en voor mezelf te beginnen. Door op mijn creativiteit en doorzettingsvermogen te leunen, heb ik geleerd om op mijn eigen unieke krachten te vertrouwen. Vandaag de dag ben ik coach en leer ik vrouwen hoe ze met hun hoogsensitiviteit om kunnen gaan, hoe ze hun unieke talenten kunnen inzetten en hoe ze meer kunnen toevoegen aan de wereld. Regelmatig spreek ik talentvolle vrouwelijke onderneemsters en heb ik geleerd waar ze op moeten letten als ze volledig hun hoogsensitiviteit eigen willen maken in hun ondernemingen.

Tip 1: Stop nooit met werken aan je waarom.
Voor een hoogsensitieve onderneemster is het belangrijk om iets bij te dragen aan de wereld. Betekenisvol zijn staat dus hoog in het vaandel. Wat ik vaak zie, is dat onderneemsters het plezier in het ondernemen enigszins verliezen, omdat ze niet meer weten voor wie en waarom ze ondernemen. Plan in ieder geval eens per kwartaal (liever vaker!) een moment in om na te denken over je waarom en of je je unieke sensitieve talenten nog wel inzet of dat je ze te veel naar achter hebt verschoven.

Tip 2: Vertrouw op je intuïtie.
Bij ondernemen komt veel kijken en je krijgt vaak te maken met lastige beslissingen. Hoogsensitieve onderneemsters zijn heel goed in denken en focussen zich vaak op het reflecteren op de voor-en nadelen van iets, maar vergeten daarbij vaak hun gevoel en intuïtie. Ik heb meerdere malen het advies van een businesscoach gevolgd terwijl mijn innerlijke kompas het daar niet mee eens was. Gevolg? Veel tijdverspilling en een slecht gevoel over mijn bedrijf. Doe dus niet iets wat slecht aanvoelt en blijf zoveel mogelijk bij jezelf.

Tip 3: Wees niet bang om zichtbaar te zijn.
Eén van de meest terugkomende thema’s in mijn werk als coach is zichtbaarheid en dit begrijp ik helemaal. Toen ik als onderneemster begon, wist ik niet hoe ik zichtbaar moest zijn en ik vond het ook nog eens doodeng. Wie zit er op mij te wachten? Wat als ik niet uit mijn woorden kom? Zullen ze mij wel leuk vinden? Allemaal vragen die wellicht herkenbaar voor je zijn. Leer allereerst jezelf serieus te nemen en trap niet in de val dat je altijd online MOET zijn om klanten te werven. Vaak vinden mensen het juist leuk om jou eerst beter te leren kennen. Denk dus niet te veel na over hoe anderen zichtbaar zijn, maar begin bij jezelf: wat vind je leuk om te delen? Hoe wil je graag zichtbaar zijn (tekst of video?), wat vind je zelf belangrijk aan zichtbaarheid? Schrijf het op en reflecteer over je antwoorden.

Tip 4: Vergeet niet je zelfonderzoek.
Je onderneming begint altijd bij jezelf, dus maak tijd om te reflecteren op hoe jij de afgelopen tijd bent gegroeid. Zijn je kernwaarden nog hetzelfde? Past jouw dienst of product nog wel bij wie je bent? Denk ook aan groeimogelijkheden, want hoogsensitieve onderneemsters vinden het heel fijn om in hun comfortzone te blijven maar voor het bedrijf is dit niet altijd goed. Je hoeft geen angstige dingen te doen om nieuwe kansen te grijpen, maar blijf wel altijd in ontwikkeling en investeer tijd in zelfonderzoek. Neem eens in de zoveel tijd dus een moment om deze vragen voor jezelf te beantwoorden: Krijg ik nog energie van mijn bedrijf? Omring ik mezelf met inspirerende mensen? Zorg ik goed voor mezelf of kan dat beter? Vraag ik genoeg hulp?

Tip 5: Creëer een fijne werkomgeving.
Het klinkt zo eenvoudig, maar veel hoogsensitieve onderneemsters vergeten een fijne werkomgeving te creëren. Een werkplek waar jij je helemaal goed bij voelt, is een ‘must’ om te kunnen functioneren. Het is voor iedereen anders wat ze belangrijk vinden aan een werkplek, maar vaak zijn rust en veel daglicht belangrijke elementen. Een goede stoel om op te zitten wordt ook vaak onderschat en een persoonlijke ‘touch’, zoals foto´s of favoriete boeken, is belangrijk om je thuis te voelen. Mocht je een werkplek hebben die je met andere mensen deelt, wees dan niet bang om je wensen uit te spreken en zorg voor duidelijkheid. Als jullie bijvoorbeeld vaak samen lunchen, maar je hebt die dag geen tijd of geen zin, wees dan eerlijk en ga niet voorbij je grenzen.

Dit zijn mijn vijf belangrijkste tips om je hoogsensitiviteit eigen te maken in combinatie met je onderneming. Het belangrijkste is dat je jezelf goed kent en ook bij jezelf blijft tijdens het ondernemen. Hoe moeilijk dat ook is!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s