GASTBLOG: HSP therapeut Madelijn Metsemakers

HSP van LAST naar KRACHT

Oh jee ik ben HSP, en nu?

Met die vraag zat ik ongeveer 7 jaar geleden ook. Al een tijdje voelde ik mij bijvoorbeeld ineens verdrietig, zonder te weten waarom, doodmoe na een verjaardagsfeestje dat kei gezellig was, maakte me erg druk om wat anderen van me vonden, was fulltime-pleaser en ik was emotioneel net zo wisselvallig als het weer in Nederland. Ik snapte af en toe helemaal niets van mezelf en mijn omgeving snapte mij al helemaal niet. Ik ben gaan speuren op internet en daar had ik het gevonden! Een feest van herkenning toen ik over HSP begon te lezen. Maar ik dacht aan de andere kant ook “help, hoe nu verder”? Want zo leuk vind ik dit helemaal niet.

Hoe kom ik aan de juiste informatie die ik nodig heb om mezelf handvatten aan te kunnen reiken en met HSP als eigenschap om te leren gaan. En kan ik dit wel alleen? 

Op Google zocht ik naar HSP-therapeuten of coaches in de buurt, maar dat viel vies tegen hier in Limburg. Ook bestelde ik een aantal handboeken voor HSP bij die winkel met dat bolle mannetje, die tegenwoordig vrijwel alles verkoopt. Vlijtig las ik deze boeken een voor een uit. Maar aan mijzelf veranderde er eigelijk niet zo veel. Nog steeds liet ik mijn leven grotendeels afhangen van de mening van anderen. Of beter gezegd, wat ik dacht dat anderen van me zouden denken. Maar hey, van de andere kant, ik heb het in ieder geval geprobeerd 🙂 

Toch ben ik in de afgelopen jaren met name door schade en schande behoorlijk wat wijzer geworden over mezelf, met als grote eindklapper een burn-out, waar ik net uit gekrabbeld ben. Mijn energie was letterlijk op en ik had het gevoel niets meer op te kunnen brengen. Hoe had ik het in hemelsnaam zo ver kunnen laten komen? De laatste twee woorden zeggen het eigenlijk al “laten komen”. Ik had zelf de controle niet meer en ik liet het dus zo ver komen, doordat ik elke keer mijn eigen grenzen bleef overschrijden. Ik was altijd eerst voor anderen aan het rennen/zorgen en als er dan nog tijd over was, kwam ik zelf aan de beurt. Ik was veel te hard voor mezelf en legde de lat heel hoog.  Want hard werken wordt er immers van mij verwacht, dacht ik. Totdat het dus niet meer ging.

Man man man, wat schaamde ik me toen ik me ziek moest melden op mijn werk. Het voelde als falen in zowel mijn werk als privé. De eerste eye-opener was toen mijn collega’s zeiden: “Je hebt een dappere keuze gemaakt, door nu voor jezelf te kiezen”. Zo had ik het nog niet bekeken. Maar dit zat ook totaal niet in mijn systeem, voor mezelf kiezen. Terwijl dit eigenlijk heel belangrijk is voor een HSP om een beetje te kunnen overleven in die overweldigende wereld.

Alsof het allemaal zo moest zijn startte ik in deze periode ook met de opleiding HSP therapeut voor volwassenen. De opleiding waarvoor ik me al een tijdje had ingeschreven, kwam dus precies op het juiste moment in mijn leven. Echt een cadeautje voor mij, waar ik al heel veel nieuwe inzichten heb mogen leren over mezelf. De lesdagen zijn echte me-time dagen waar ik intens van geniet. In deze periode had ik ook gesprekken met een psycholoog gehad, die mij liet inzien dat ik zacht voor mezelf mag zijn en dit ook aan mag geven naar mijn omgeving. Wat voelde die zelfliefde geweldig en wat was het fijn om mezelf weer terug te vinden. Anderzijds voelde het ook heel eng om aan anderen te vertellen wat IK graag wil. Maar om me beter te gaan voelen en meer in mijn kracht te kunnen staan zit er toch echt niets anders op. 

Na heel wat stuntelen en oefenen besloot ik mezelf, zoals ik ben, met al mijn kwaliteiten en tekortkomingen te omarmen. Ik overtuigde mezelf ervan dat ik goed ben zoals ik ben. En dat mag iedereen weten. Ik trad kort geleden zelfs naar buiten met mijn HSP alsof ik uit de kast kwam. Ik heb dit heel lang voor heel veel mensen verborgen proberen te houden. En waarom? Omdat het nog steeds een taboe onderwerp is. Veel mensen weten niet wat het is of zien het als iets zweverigs. Bang voor de oordelen van mensen en uit schaamte, hield ik mijn eigenschap HSP dus maar op de achtergrond, tot nu!  Want door het oprichten van HSP Rocks trad ik naar buiten als HOOGSENSITIEF persoon.

Maar HSP is geen zwakte, het is een KRACHT! Dat is waar HSP Rocks voor staat! JOU als HSP in je KRACHT zetten.” You’re just AMAZING, just the way you are!!” zou Bruno Mars zeggen. 

Madelijn Metsemakers van HSP Rocks begeleid HSP-ers in hun reis om de kracht vinden in zichzelf en HSP niet langer als een last te hoeven ervaren. Volg haar:

Website HSP Rocks
Facebook
Instagram

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s