GASTBLOG: HSP coach Karin Rutjes

Kunnen we niets meer omdat we hoogsensitief zijn?

Vaak denken we dat we door hoogsensitiviteit niets meer kunnen. Of we durven niets meer te ondernemen uit angst voor overprikkeling. Of gewoon uit angst, omdat we nou eenmaal sneller angstig zijn i.v.m. gevoeligheid voor faalangst en bijvoorbeeld sociale angst.

Het klinkt als veel angst en weinig doen! Dat is niet hoe het hoort te zijn! Zo ga je hoogsensitiviteit inderdaad niet als iets zien wat ook positief kan zijn en wat ook in je voordeel kan werken.

“Maar hoe dan wel”, hoor ik je denken. Er is geen kant en klaar antwoord voor. Er is geen gouden formule die jou opeens in balans brengt  en waardoor je alles glashelder ziet.

Creëer ruimte voor jouw hoogsensitiviteit!

Het ligt in jou en jouw bereidheid om te willen veranderingen. Om aanpassingen te willen doorvoeren in jouw leven zodat er meer ruimte komt voor jouw hoogsensitieve eigenschap. De reden dat je het niet kunt accepteren en de reden dat je er geen vrede mee kunt krijgen is dat je het geen ruimte geeft!

Zie hoogsensitiviteit als een lichtgevend en stralend balletje wat zich door jouw lichaam beweegt. Het wil je van alles laten zien en het wil je van alles laten voelen! Super mooi! Maar er zijn heel veel zwarte en zware balletjes in jouw lichaam die het stralende balletje geen ruimte geven, ze verdrukken het en stoppen het stralende balletje in een hoekje! Het is teveel, het is te druk, er is geen ruimte voor jouw hoogsensitieve balletje om te stralen.

Hoe vertaal je dit naar jouw leven?

Zie het eens voor je dat je hoogsensitiviteit de ruimte geeft. Dat jij jezelf dus ruimte geeft open te staan voor je gevoelens. Voor de signalen die je lichaam geeft. Om je behoeftes aan rust, ruimte en regelmaat te vervullen.

Dat jij dus een “detox” gaat doen in jouw leven. Dat betekent dat je dus dingen moet loslaten. Zaken die jou niet meer dienen. Vriendschappen die niet meer werken voor jou. Een baan die je leeg zuigt, maar waar je blijft hangen voor de zekerheid. Jouw agenda die zo vol zit dat er onmogelijk een gaatje te vinden is voor jou om op te laden. Om je terug te trekken, om in jezelf te keren.

Dat dit niet makkelijk is weet ik als geen ander.

Je loopt tegen behoorlijk wat onbegrip aan. Deze maatschappij en het leven zoals we dat tegenwoordig leven staat minder open voor gevoeligheid en rust. Het is prestatiegericht en verwacht van je dat je doorgaat tot je niet meer kunt. Maar dat kun jij niet! Jij bent hoogsensitief en jij zult nog eerder aanlopen tegen dingen als een burn out, overspannen zijn, stress of een depressie. Je grens ligt dichterbij dus zal je lichaam en geest ook sneller aangeven dat het genoeg is geweest.

Een reis naar een nieuwe jij kan eenzaam voelen. Je voelt dat je groeit, je ervaart opeens rust, je ervaart zoveel moois. Maar er zijn maar weinig mensen die begrijpen hoe dit voor jou voelt. Er wordt aan je getrokken om weer “met je beide benen op de grond te komen”. En er zullen je vragen worden gesteld. “Wat doe jij toch allemaal?” “Waar ben je toch mee bezig?”

Uiteindelijk zullen er zelfs keuzes voor jou gemaakt worden. Omdat mensen niet meer met jou mee kunnen komen. Nee dit is niet makkelijk. Maar het is oké. Heb vertrouwen in het proces. Voel hoe jij ontpopt tot een prachtige sensitieve vlinder die de wereld gaat zien vanuit haar hoogsensitieve eigenschap!

Al het moois wat je nooit zag zal er opeens voor je zijn!

Door rust te nemen en een stapje terug te doen zal je opeens weer oog hebben voor de “kleine” dingen. Genieten van de zon die door de verse groene lenteblaadjes schijnt, de warmte van die zonnestralen op je gezicht, de zachte lauwe lenteregen, die opeens niet zo erg meer lijkt te zijn. Hommels die vredig langs een lavendelstruik zoemen. Je kindje wat heerlijk aan het spelen is met een takje en wat steentjes. Gewoon zijn.

Laat toe waar jij behoefte aan hebt, zonder bezig te zijn met oordelen van de buitenwereld. Jij hebt je eigen pad gekozen omdat jij vertrouwen hebt in jezelf. Omdat jij weet dat jij er mag zijn samen met je hoogsensitieve eigenschap.

Acceptatie is jouw eerste stap!

Jouw eerste stap moet zijn dat je het begint te accepteren. Stop met vechten. Omarm het. Stop met denken en ga voelen. Voel wat jij nodig hebt.

Geef hoogsensitiviteit de ruimte…

Karin Rutjes is coach en ervaringsdeskundige op het gebied van hoogsensitiviteit. Wat haar onderscheid van de rest is haar uitstekende vermogen om zich te verplaatsen in de ander. Karin richt zich volledig op jou zodat jij een positief leven kunt ervaren als hoogsensitief persoon!

Volg haar op sociale media:
Website Karin & Coaching
Facebook
Instagram
LinkedIn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s