GASTBLOG: Systematisch coach Carlijn

In je kracht staan

In mijn ogen is het een holle term: ‘in je kracht staan’.  Het is lastig om uit te leggen wat ermee bedoeld wordt. Door coaches wordt het rijkelijk rondgestrooid als een profetische belofte. Maar tot nu toe zie ik weinig coaches die er handen en voeten aan kunnen geven. 

In je kracht staan is voor veel vrouwen een lang gekoesterd wens. Het klinkt heerlijk, nietwaar?  Een soort superwomanpower die zorgt dat je de hele wereld aankan. Maar wanneer sta je dan in je kracht? Wat moet je daarvoor doen en hoe weet je of je het bereikt hebt?

Het lijkt mij noodzakelijk om er eerst maar eens handen en voeten aan te geven. Bekijk ik de uitdrukking vanuit mijn systemische bril, dan valt het letterlijk op zijn plek. In je kracht staan gaat over jouw plek innemen. Niet alleen in je huidige leven, maar vooral in je familiesysteem. 

Je eigen plek

In systemisch werk gaan we er vanuit dat iedereen een eigen plek heeft. Het systeem is op een natuurlijke manier geordend. De ouderen komen voor de jongeren. Het eerste kind komt voor het tweede, derde etc. Eigen kinderen komen voor half-kinderen. Ook geaborteerde of sterrenkindjes hebben een plek in de kinderrij.

Loyaliteit

Als kind zijn we snel geneigd om van onze eigen plek af te gaan. We gaan bijvoorbeeld op de plek van onze ouders staan of op de plek van het oudste kind. Dit doen we uit liefde, want die liefde betekent onze overleving. Die loyaliteit zorgt ervoor dat je onbewust van je eigen plek af gaat.

Dat gebeurt bijvoorbeeld in de volgende situaties. Een moeder is behoeftig door ziekte en daarom komt het huishouden bij een van de kinderen te liggen. Moeder heeft veel verdriet omdat ze de dood van haar eigen moeder niet heeft verwerkt. Daarom is emotioneel niet beschikbaar en zal haar kind leren niet teveel te vragen en veel meer te geven. Maar ook kinderen die bemiddelen tussen scheidende ouderen, gaan van hun plek af. 

Als kind weet je niet beter en doe je dit onbewust. Het kan ook zo zijn dat je je onbewust identificeert met een uitgesloten tante of met het oorlogstrauma van je opa. Maar waarom gebeurt dit dan?

Heelheid

In een (familie)systeem gaat het om de heelheid. Alles hoort erbij. Goed of fout is hier niet van toepassing. Wordt er iets niet gezien in het systeem dan zal het systeem er voor zorgen dat het gezien wordt. Door iemand in de volgende generaties die zich onbewust verbonden voelt met het ongeziene, raakt het systeem weer in balans. Daarom dragen we vaak zoveel verdriet voor anderen of bewegen we van onze eigen plek. Dit doen we onbewust, maar uit liefde.

Symptomen

Om te weten of je op je eigen plek staat, is het noodzakelijk om onzichtbare dynamieken in je familiesysteem zichtbaar te maken. Niet op je plek staan herken je vaak al in je huidig leven. Symptomen kunnen zijn: je voelt je oververantwoordelijk, je bent perfectionistisch, je hebt een burnout (gehad), je geeft altijd aan ander, maar ontvangen vind je lastig, je leeft vanuit je ratio. Maar denk ook aan verslavingen en andere hardnekkige patronen die je met je hoofd niet kan doorbreken.

Opstellingen

De krachtigste methode om deze dynamieken zichtbaar te maken zijn opstellingen. In een opstelling maak je je probleem visueel. Stel je ervaart dat je maar blijft geven aan anderen en het begint zijn tool te eisen. In een opstelling zet je alle elementen die iets met het probleem te maken heeft, neer. Denk hierbij aan familieleden maar ook emoties die nooit erkent zijn. Door het visueel te maken, wordt het onzichtbare zichtbaar. Zo kan het zichtbaar worden dat jij nog bagage van je oma draagt of je verbonden voelt met het tragische lot van je overgrootvader.

In je kracht

Doordat alles in een opstellingen een plek krijgt en je terug mag geven wat niet van jou is, kom je weer op je eigen plek te staan in jouw familiesysteem. Op die plek neem je verantwoordelijkheid voor jouw leven, niet dat van de anderen. Daar sta je in je kracht.

Carlijn is systemisch coach. Met haar bedrijf Ontdek Jouw Pad coacht ze vrouwen in het zoeken naar hun eigen pad. Ze leert ze te vertrouwen op zichzelf, te gaan voor wat ze echt willen en voor zichzelf te kiezen. Hiervoor gebruikt ze de krachtige methode Opstellingen.

Volg Carlijn:
Website Ontdek Jouw Pad
Facebook
Instagram

Reacties

Een reactie op “GASTBLOG: Systematisch coach Carlijn”
  1. sportmanvld schreef:

    Super goede blog zeg..hier heb ik zeker wat aan..in je kracht staan..ben ik daar mee bezig,nu weet ik zeker dat ik mij eigen pad aan het volgen ben en je omgeving kan daar weleens raar tegen aan kijken.Ik ben op de goede weg…dank je wel Carlijn en Anna..ik blijf jullie volgen..Veel liefs,Fred.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s