GASTBLOG: HSP begeleider & coach Shirley

Vanuit eenzaamheid naar verbinding.

Afgelopen vrijdag was voor mij een dag vol verbinding. In de bus naar huis kwam ik naast een vrouw te zitten, die erg jong van geest was en de mooie leeftijd van 82 jaar had. Ze herkende mijn gezicht en had onthouden, dat ik het was die ’s ochtends de bus in stapte. Volgens haar had ik een vriendelijke lach en ik groette haar, dat was haar opgevallen.

We raakte aan de praat en we hadden het over een belangrijk thema van nu in deze tijd, namelijk verbinding. Hoe kan je met anderen verbinden als je niet verbonden bent met jezelf? Vroeg ze zich af.  Ze vond het soms doorgeslagen naar de andere kant, dat mensen veel met zichzelf bezig waren, voor zichzelf leefde en weinig rekening hielden met anderen en soms juist zich meer naar anderen mochten openen. Ze vond het jammer dat veel jongeren van nu zich afzonderen en afsluiten door constant hun telefoon voor zich te hebben. Zo zie je de medemens niet meer voor je en kan je geen oprechte aandacht en liefde geven, vond ze.

Ze vond het fijn dat ik niet zo was, juist mezelf naar haar open stelde, met oprechte aandacht en een luisterend oor.  Ze vroeg of ik haar een hand wilde geven en ze legde haar hand op de mijne. Een kort moment, die haar bij zal blijven, die ze zal koesteren. Iemand die haar zag en hoorde, begrip toonde, want zijn we hier niet allemaal hierna op zoek?

Verbinding is voor mij het sleutelwoord, in deze tijd met digitalisering. Anders eindigen we allemaal op ons eigen eilandje, stil en alleen en dan zal er niet alleen bij ouderen eenzaamheid voorkomen, maar ook bij jongeren en (jong)volwassenen.

Ik denk dat de oplossing echte connectie en contact is. We onderschatten hoeveel jongeren hier last van hebben en de echte connectie missen, die die eenzaamheid voelen, maar niet weten hoe ze er mee om moeten gaan. Ze krijgen niet mee hoe ze ermee moeten omgaan met alle diepliggende emoties, want we zijn vooral bezig met anderen mensen en met prestatie. Maar we leren maar weinig op school om te luisteren naar je eigen gevoel, je eigen grenzen, om te voelen wat je wilt en nodig hebt en hoe je ermee om wilt gaan, je gevoel is je basis. Wat heeft het je te zeggen?

We staan niet stil hoeveel impact de digitale wereld op ons heeft qua prikkels die binnen komen. En hoeveel impact het heeft als er via social media gepest wordt, omdat dit letterlijk van school naar jouw veilige haven, jouw thuis verplaatst. Want waar ben je dan nog veilig? Waar kan je dan op vertrouwen?

Het echte contact er voor iemand zijn en gesteund worden door vrienden/vriendinnen, ouders, familie en school, onvoorwaardelijke liefde is hierin essentieel, je mag er zijn. En ook voelen dat je er mag zijn en precies goed bent zoals je bent, dat komt vanuit je hart en gevoel, dat leren we niet in boeken. Het mag in evenwicht zijn sociale contacten via social media kanalen, maar ook via echte connectie, elkaar aankijken en ontmoeten in het echte leven, zodat je echt weer kan communiceren en praten over emoties en deze kan uiten. 

Ze noemde mij een lief lichtje, een groot compliment voor mij. Ik wil kinderen verlichten, ik wil dat ze hun eigen licht gaan staan en dit gaan verspreiden. Dat ze hun eigen licht zoeken en in zichzelf kunnen vinden. Want in de duisternis, in de donkere nacht schijnt altijd een stralende gouden ster. Het is maar net of je er in blijft geloven en er op vertrouwt dat je gaat stralen als die ster. Dat je die ster bent en kan blijven, juist om in verbinding te zijn met anderen of verbinding te maken, je bent niet alleen.

Ze vertelde nog wat over haar levenservaring en werk en vond dat ik haar dag goed maakte. Wow wat een fijn en lief mens en wat was ik blij dat ik de verbinding was aangegaan. Het gaf me erg veel energie en voldoening. Want als je in liefde en vertrouwen een verbinding aan gaat kan je een verschil uitmaken en de wereld positief veranderen, liefde is zonder oordeel. En alles is liefde. Liefde geven en vanzelf mogen ontvangen. Je mag als kind een gouden stralende ster zijn en mensen met je licht, mensen verlichten.

Na nog een aantal complimenten in ontvangst nam ik afscheid van haar, wenste haar een mooie en fijne dag en zag ik haar lach op haar gezicht.
Dat was mijn mooiste cadeau en compliment dat ik kon krijgen die dag.
Mijn motto: In liefde en vertrouwen geven, leven en beleven.

Shirley van De Kameleon heeft een prachtige visie. Ze hoopt zo veel mogelijk hooggevoelige /gevoelige kinderen te bereiken om ze op een positieve manier in hun kracht te laten staan, onder andere door middel van het lezen van haar persoonlijke blog met mooie teksten, gedichten, spreuken en artikelen. Door inspiratie op te doen en anderen weer te inspireren.

Volg Shirley:
Facebook De Kameleon
Instagram De Kameleon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s