Waarom je altijd een andere richting op kan

Vroeger vond ik het vreselijk om iets te doen dat ‘eng’ was of niet volgens de regels. Als iemand mij advies gaf, volgde ik dat meestal op, zonder na te denken of te voelen of die keuze wel bij mij past. Inmiddels ben ik bijna 27 jaar oud en heb ik al meerdere keren in mijn leven iets gedaan dat mij niet gelukkig maakte. Laat mij je een voorbeeld geven.

Als je me al langer volgt, dan weet je dat ik lang heb gestudeerd. Als kind vond ik veel dingen leuk. Ik had wel dierenarts kunnen worden of psycholoog, maar ik had ook wel de neiging om iets met criminologie te doen. Uiteindelijk heb ik gekozen voor culturele studies, waaronder literatuur. Was het leuk? Natuurlijk heb ik bijzondere momenten beleefd. Heb ik veel geleerd? Enorm veel. Zonder deze studies had ik nu niet mijn wereldbeeld waar ik stiekem zo trots op ben. Achteraf bekeken liggen mijn kwaliteiten en liefde echter ergens anders.

Ik heb lang met een schuldgevoel gelopen. Tot vorig jaar vond ik het vervelend om te voelen dat ik vijf jaar lang iets anders had kunnen doen. Ik liep rond met de gedachten dat ik nu wellicht meer mensen had kunnen helpen als ik mijzelf toentertijd beter kenden. Het heeft echter geen zin om zo streng voor jezelf te zijn. Je kan de tijd immers niet meer terugdraaien en je bent nooit te oud om een andere richting op te gaan.

Een andere richting kiezen kan op vele levensgebieden. Ik schrijf nu over mijn studiekeuzes, maar denk ook aan een ‘verkeerde’ partner, een baan waar je niet gelukkig van wordt of het huis waarin je woont. Je kan het zo gek niet bedenken. Mensen blijven ongelukkig doordat ze te lang ergens blijven hangen, terwijl ze allang een andere richting op hadden kunnen gaan. Herken jij dit?

Het klinkt allemaal eenvoudig, maar ik begrijp ook dat je niet zomaar je baan opzegt of iemand verlaat. Misschien twijfel je wel zo erg dat je niet weet wat je wilt. Wellicht ben je zo druk in het dagelijkse leven dat je geen tijd hebt om te weten wat er in jou afspeelt. Het is echter wel belangrijk om erover na te denken en één van de veiligste manieren om dat te doen is schrijven.

Een goede opdracht is om te schrijven over hoe je huidige situatie is en hoe je er op dit moment over voelt. Onthoud dat alles er mag zijn! Ga dus geen emoties wegdrukken of gedachten bevechten. Wist je dat we een groot deel van ons leven door filters beleven? Hoe iets ‘moet’ volgens onze omgeving of hoe jij denkt dat iets moet gaan?

Beantwoord deze vragen:

  • Wat gebeurt er?
  • Wat ervaar ik precies?
  • Hoe voel ik me?

Als je genoeg tijd voor deze twee vragen hebt genomen, wil ik je graag uitdagen om over de volgende vragen na te denken:

  • Kan ik wat pijnlijk is ontmoeten met compassie?
  • Kan ik, wat mijn ervaring ook is, deze loslaten en terugkeren naar het moment?

Je zult meer ruimte gaan voelen om helder en vanuit je hart over je huidige situatie na te denken. Je hoeft niet direct een beslissing te maken over iets lastigs, maar weet wel dat je vanuit rust altijd een andere richting op kan. Als jij voelt dat dit goed voor je is, kan het nooit een slechte beslissing zijn!

Liefs, Anna

Reacties

Een reactie op “Waarom je altijd een andere richting op kan”
  1. Steffi schreef:

    Hoi Anna, ik deed zojuist de oefening. Het was héél pijnlijk (vanwege het thema voor mij persoonlijk) en ik begon er een beetje koppig aan. ‘Dit gaat mijn pijn toch niet wegnemen maar ik zal het maar proberen’. Doorgaans zijn dit soort gedachten net de indicatie dat de oefening nodig is 🙂 Ik had nooit gedacht dat het zo’n verschuiving zou brengen. Ik kreeg dankzij deze oefening inzicht in WAAROM ik net zo’n pijn had en hoe ik deze voor mezelf kan verzachten. Ik geloof dat het ‘waarom’ net de compassie is: het begrijpen op diep niveau van je pijn is de sleutel tot verzachting. Ik kreeg inzicht in hoe ik niet enkel deze pijn kan laten oplossen maar ook pijn die naar boven komt in andere situaties. Mooi! Dank je…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s