STUDEREN IS EEN SPEL

De afgelopen weken heb ik veel gesprekken gevoerd met studenten. Stuk voor stuk ambitieuze en leergierige studenten die allemaal wat moois in hun petto hebben. Toch gingen de gesprekken ook over zaken die ik maar al te goed ken: faalangst, prestatiedruk, niet creatief durven te zijn, motivatieproblemen doordat ze te weinig worden uitgedaagd, maar vooral: geen plezier meer ervaren in het studeren.

Ik word er een beetje verdrietig van. Men zegt weleens dat de studententijd de mooiste tijd van je leven is. Overigens vraag ik me dan direct af waarom men zo gelooft dat het na die tijd alleen maar bergafwaarts gaat. En sowieso blijven mensen vaak toch altijd een beetje student. In het leven valt immers nog veel te leren, kijk maar naar de tijd waarin we nu leven. Hoe gaan we er mee om? Hoe komen we hier uit? 
Ik dwaal een beetje af. Wat ik jou vandaag wil meegeven, is dat studeren een spel is. Een spel waarin geen winnaars of verliezers zijn, maar waarin je jezelf beter kunt leren kennen. Het is de ideale tijd om oog te hebben voor wie je bent. Natuurlijk is het fantastisch om goede cijfers te halen en nieuwe dingen te leren, maar in mijn visie gaat de studententijd veel meer over de ontwikkeling van jou als persoon. Leuk hoor als je straks met een diploma de collegezaal uitloopt, maar wie ben jij nou als jurist, arts, communicatieadviseur of wat dan ook? Je bent geen harde schijf die informatie opslaat, maar je bent een persoon met je eigen visie, kwaliteiten en dromen!

Ga dus ontdekken wie je bent en spelen met wat er in jou zit. Dit maakt je studententijd inderdaad een leuke tijd die je ook kunt voortzetten na het behalen van je diploma.

Veel liefs,

Anna

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s