Waarom twijfel je aan jezelf?

Elke nacht voor een belangrijke toets, presentatie of inleveren van een paper was ik zenuwachtig en gingen er honderden gedachten door mij heen. Negatieve gedachten over de afgelopen dagen: je hebt niet goed geleerd, die passages moet je herschrijven, je medestudenten gaan boos op je worden omdat je je werk niet hebt gedaan.

Deze gedachten kennen we allemaal wel. Iedereen voelt angst om niet aan de verwachtingen te voldoen . Ik was iemand die mijn zenuwen en twijfel aan mezelf goed kon verbergen, maar diep van binnen voelde ik me echt niet goed. Als ik dan een goed cijfer had gehaald, viel de stress van me af en was ik doodmoe. Ik had een aantal dagen nodig om mijn energie weer te herstellen.

Er was  één docent die allang had gezien hoe ik me echt voelde en die door mijn rustige uitstraling kon prikken. Zij gaf mij het advies om mezelf te omarmen. Vind je unieke ‘signature´, zei ze. Ben gewoon jezelf. Je bent niet een bloem die op de andere bloemen lijkt, maar ‘one of a kind’. Gelijk had ze. Jammer dat ik door deze zelftwijfel haar woorden niet hoorde.

Ze bleef me al die maanden herhalen dat twijfelen aan jezelf nergens voor nodig is, ook niet voor de ander. Inmiddels weet ik dat mijn brein vol zit van allerlei ‘onzin’ gedachten en weet ik ook wanneer ik mezelf even minder serieus moet nemen. Gewoon het even leuk hebben. Lachen als het even niet zo gaat als gepland. Dat maakt toch niet uit?

Dit geldt ook voor jou lieve student. Betrek niet alles op jezelf en onthoud: zonder dalen zouden er geen pieken zijn. Een slecht cijfer is niet het einde van de wereld!

Veel liefs,

Anna

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s