Studeren is niet moeilijk

Studeren is niet moeilijk ~

Zoals veel studenten begon mijn leven als student gestrest. Ik was geschrokken van de grootte van de universiteit en overdonderd door de hoeveelheid werk wat zich steeds verder opstapelde. Ik had geen richting en voelde me totaal niet op mijn plek. Zodra ik weer veilig thuis was, kon ik weer een beetje ademen. Voordat mijn avontuur als student begon, had ik wel plannen, maar ik had totaal niet nagedacht over mijn doel. En daar ging het al fout.

Veel studenten hebben wel plannen (afstuderen, wonen in een grote stad, veel vakken bestuderen), maar geen doel. Geen waarom. Ze weten niet wat belangrijk voor ze is. Als ik vraag naar hun ideale beeld van het leven na de studie, hebben ze vaak geen idee. Maar wist je dat studeren een stuk eenvoudiger wordt als je prioriteiten en redenen waarom je naar de universiteit gaat duidelijk voor je zijn?

Ik begreep mezelf veel beter toen ik een persoonlijke missie schreef. Nee, dit hoeft echt geen wereldveranderende missie te zijn. Je hoeft echt niet na te denken over het redden van bijvoorbeeld het milieu (mag wel hoor!!), maar zie het als een soort blauwdruk die je richting geeft aan je leven en studie. Wat voor mens wil je graag zijn? Hoe wil je graag studeren? En mocht je creatief zijn: je kan je missie ook vormgeven door beeldende kunst, muziek, dans etc. Doe wat voor jou goed voelt!

Mijn missie is in de loop van de tijd veranderd en dat is helemaal niet erg. Waar het om gaat is dat je tijdens het studeren zoveel meemaakt en veel beslissingen moet nemen. En om niet overweldigd te raken of een zijspoor te nemen is je missie altijd iets om op te leunen. Het biedt je perspectief, richting en zorgt ervoor dat je verder denkt dan alleen het probleem waar je nu tegen aanloopt. Neem van mij aan dat studeren aan de hand van je missie veel leuker wordt!

Heb jij al nagedacht over jouw missie?

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s