Drie problemen die studenten met geld hebben

Praten over geld is taboe en zeker bij studenten die al een studieschuld op hun namen hebben staan. Maar als je niet praat over het probleem, los je het ook niet op. Misschien heb jij als student ook wel problemen met geld. Je vindt het wellicht moeilijk om geld uit te geven of je denkt er helemaal niet over na. Je hebt het waarschijnlijk al vaker gehoord of gelezen via het nieuws, maar studenten hebben over een aantal jaar een heel groot probleem. Niet alleen door de studieschuld (Dank je wel overheid!), maar ook omdat ze niet goed met geld om kunnen gaan. Jesse Klaver van Groenlinks denkt heel graag mee met jongeren en gunt ze op hun 18de een bedrag van 10.000 euro om mee te starten, maar ho eens even… Waar gaat dat geld dan heen? Naar de AH om lekkere broodjes te halen of investeren jongeren (en dus studenten!) wel in zichzelf?

Er zijn drie problemen die veel studenten met geld hebben en ik durf te wedden dat jij zelf of iemand in jouw omgeving deze problemen ook heeft meegemaakt of nu ervaart. Het is niet erg, maar je wilt toch niet je leven na je studie met een torenhoge schuld beginnen?

Het eerste probleem is dat je niet nadenkt over geld.

‘Ik moet gewoon lenen, want anders kan ik niks’. Tuurlijk moeten studenten nu vaker lenen dan tien jaar terug, maar ik zie ook dat veel studenten minder kunnen lenen dan ze nu doen door bijvoorbeeld zuiniger te leven. Soms scheelt het honderden euro’s per maand… En heb je nu echt weer een nieuwe kamer nodig in het centrum van Utrecht? Of kan je beter op je plek blijven waar je nu bent en vaker de fiets pakken in plaats van de bus?

Wat ik ook heel vaak hoor is dat studenten de studieschuld negeren en er niet over willen nadenken. ‘Dat is voor later! Nu ben ik student en heb ik andere dingen aan mijn hoofd’. Is dat echt wel zo? Denk je dat je er niet veel beter NU over na kan denken? Misschien kan je na je studie wel geen baan vinden of zijn de leenvoorwaarden opeens veel strenger. En dan? Ik wil niet als een vervelende ouder klinken, maar: HET KOMT NOOIT VANZELF GOED! Het geld komt niet uit de lucht vallen en je hebt niet zomaar een kwijtschelding van je schuld! Zonder een plan heb je geen fijn vooruitzicht. Wees bewust dat het maximale bedrag lenen ook betekent dat je er lang aan vast zit.

Het tweede probleem is het hebben van een ‘luxe’ leven zonder door te hebben waar al het geld naar toe gaat..

We kennen allemaal wel de student die bij de Starbucks een koffie van zes euro afrekent. Ik beweer ook helemaal niet dat je dit niet mag doen. We kennen ook allemaal de student die honderden euro’s per maand aan alcohol en eten buitenshuis besteed. Dit zal door de coronacrisis een stuk minder zijn geworden. Misschien luister jij ook wel goed naar het stemmetje ‘hier heb ik nu zin in, dus koop ik het’ en dat je dan toevallig net voor de duurste supermarkt staat. Zonder budget en zonder kijk op de prijzen gebeurt dit zonder dat je het door hebt. Maar wees eens eerlijk: Word je hier nou echt gelukkig van? Genieten van je studentenleven kan je ook best met een minder groot budget doen!

Besteed liever je geld aan zaken waar je van leert of later wat aan hebt. Zet eens alles op een rijtje wat echt belangrijk voor je is en besteed je geld aan die dingen. Ik vond het bijvoorbeeld belangrijk om te investeren in boeken, want daar leerde ik van maar ik werd er tegelijkertijd ook blij van!

Het derde probleem is te denken dat er geen opties zijn…

Ik spreek veel studenten die denken dat ze tijdens hun studie geen opties hebben om bijvoorbeeld een studieschuld af te lossen of te sparen voor later. Vaak zit het probleem er juist in dat ze niet weten waar ze moeten beginnen. Misschien heb jij ook het idee dat je niet weet hoe je de eerste stap moet zetten en dat je daardoor veel piekert over de toekomst in relatie tot geld. Vaak zie je de eerste stap helemaal niet voor je. Je denkt bijvoorbeeld niet na over de vraag op welke vlakken je kunt besparen. Maar misschien kan je energierekening wel omlaag? Of kan bij een goedkopere supermarkt je boodschappen doen? Dit zijn al eerste stapjes om te zetten.

Daarnaast zie ik dat veel studenten een te groot doel voor zichzelf zetten en de kleine doelen helemaal vergeten. Een klein doel behalen geeft zo veel meer voldoening dan bijvoorbeeld je ‘studieschuld zo snel mogelijk aflossen’. Wat als je nu als doel zet om tijdens je studie 50 euro per maand weglegt om aan het einde van het jaar een deel af te lossen? Dat voelt toch veel beter dan zeggen ik moet alles in één jaar aflossen? Dat levert veel te veel stress op! Hak je doelen dus in kleine stukjes, zeker als het om geld gaat.

Met geld omgaan terwijl je als student een studieschuld hebt of juist wilt sparen voor de toekomst is dus belangrijk. Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt gehad. Laat het me vooral weten als je iemand nodig hebt om met je mee te kijken. Ik nodig je uit om mij een berichtje te sturen via dit contactformulier.

Liefs, Anna

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s