Boekencoach – Schrijfcoach – Recensent – Spreker & Workshopgever.

Gevoelsmens, betrokken, empathisch, luisterend oor & waarnemer.

 

30710791_977066002470869_6610359572290863104_n.jpg Vanaf mijn tienerjaren zit ik elke dag met mijn neus in de boeken. Ik vind het heerlijk om urenlang in een boek te lezen en de wereld om me heen even te vergeten. Op latere leeftijd was ik actief in de academische wereld van de literatuur. Ik deed mijn bachelor Cultuurwetenschappen met als focus literatuur aan de universiteit Tilburg en volgde daarna direct een master Literatuur & Cultuurkritiek aan de universiteit Utrecht. Mijn droom was om literair onderzoek te doen. Ik onderzocht schrijvers die in hun boeken oog hebben voor maatschappelijke, culturele en sociale ontwikkelingen. Mijn interesse lag met name bij schrijvers die de grens tussen fictie en non-fictie in hun werk opzoeken, denk bijvoorbeeld aan Arnon Grunberg en de Franse schrijver Michel Houellebecq. Naast het onderzoek heb ik als vrijwillig redacteur gewerkt bij Nederland Schrijft en ik heb een bijdrage geleverd aan de werkgroep van de literaire organisatie Tilt.

Ik dacht dat ik deed waar ik vrolijk van werd, maar de realiteit was anders. Na vijf jaar studeren en een lang en heftig ziekbed van een dierbare voelde ik mij verloren. Ik wist niet meer wie ik was en wat ik met mijn leven wilde doen. Ik voelde alsof de wereld op me af kwam en mij verpletterde. Ik wist het allemaal even niet meer. Ik probeerde van alles uit, maar het waren allemaal dingen die niet goed bij mij echte ik paste. Ik luisterde naar het goedbedoelde advies van anderen, maar dat advies sloot niet aan bij wie ik ben. Ik negeerde mezelf dus volledig. Zonde!

Na een lange periode van stilstand besloot ik dat het op deze manier niet meer kon. Ik had al heel lang geen boek meer aangeraakt, maar ik dacht dat het mij wel weer goed zou doen als ik weer ging lezen. Tijdens het herlezen van enkele boeken uit mijn collectie, begon ik op een hele andere manier boeken te lezen. Niet meer vanuit een academische invalshoek, maar meer vanuit mijn eigen visie. Mijn leeservaringen werden veel bewuster en zelfreflecterend. Die manier leerde mij om beter naar mijn innerlijke stem te luisteren en mezelf te herontdekken. Ik weet nu wat ik met de wereld wil delen en belangrijker: wie mijn ware ik is en wat mij gelukkig maakt.

Naast het lezen van boeken,  hield ik ook mijn eigen dagboeken bij. Ik schreef over mijn ervaringen en mijn gedachten om meer rust in mijn hoofd te vinden. Ik ontdekte dat schrijven zeer therapeutisch is, maar tegelijkertijd ook heel verhelderend. Door jouw innerlijke stem op papier te zetten, breng je jezelf naar waar je naar toe wilt. Door te schrijven, leg je verbindingen. Met je omgeving, maar vooral met jezelf. Door te schrijven kom je dichterbij jezelf en vind je makkelijker de antwoorden op vragen die in je hoofd rond zwerven.

In oktober 2017 begon mijn avontuur als boekencoach & schrijfcoach. Vandaag de dag coach ik mensen 1 op 1 met het lezen van boeken of het schrijven van innerlijke teksten om ze te helpen met belemmerende angsten en gedachten, leer ik kleine groepen de bewuste en reflectieve leesmethode om de connectie met zichzelf te (her)ontdekken en geef ik workshops over het schrijven vanuit je onverwisselbare persoonlijke pen.