Mijn verhaal

Als jong meisje vroeg ik mezelf vaak af: ‘Waarom ben ik anders dan mijn leeftijdgenoten?’

Ik kon niet begrijpen wat er om me heen gebeurde. Het gejoel op straat, de felle lampen in het klaslokaal, het onrecht op televisie, de oninteressante gesprekken van mijn vriendinnetjes, de muziek die iedereen leuk vond, de feestjes waar iedereen naar toeging etc. Ik voelde me veel meer op mijn gemak tijdens een wandeling in de natuur, in contact met paarden en mijn hond, in mijn eigen hoekje met een boek in mijn handen of buiten op de schommel helemaal verdiept in mijn eigen gedachtewereld. Ik werd niet gepest en had een paar goede vriendinnen, maar voor mijn gevoel stond ik er alleen voor. Dat eenzame gevoel kwam vooral voort uit dat ik niet werd gezien en gehoord in wie ik werkelijk ben, terwijl dat mijn echte verlangen was. Verstoppen of mezelf aanpassen, dat waren de twee strategieën die ik lang heb volgehouden…

Toen ik van de middelbare school was verlost, dacht ik dat ik eindelijk mezelf kon zijn. Ik deed een bachelor Cultuurwetenschappen en volgde daarna een master Literatuur & Cultuurkritiek. Mijn interesse lag met name bij schrijvers die de grens tussen fictie en non-fictie in hun werk opzoeken, zoals ik ook graag in mijn eigen belevingswereld deed: De realiteit vermengen met mijn intuïtieve en sensitieve wereld. Deze twee werelden versterken elkaar, maar dat had ik toen nog niet door.

Na vijf jaar studeren en een lang en heftig ziekbed van een dierbare, voelde ik mij steeds slechter. Ik wist niet meer wie ik was en wat ik met mijn leven wilde doen. Ik voelde alsof de wereld op me af kwam en mij verpletterde. Ik probeerde van alles uit, maar het waren allemaal dingen die niet goed bij mij echte ik paste. Ik luisterde naar het goedbedoelde advies van anderen, maar dat advies sloot niet aan bij wie ik ben. Ik negeerde mezelf dus volledig en blijf mezelf aanpassen.

Na een lange periode van stilstand besloot ik dat het op deze manier niet meer kon. Ik begon met het investeren van tijd en geld om mezelf beter te leren kennen. Op een dag vertelde iemand aan mij dat ze mij herkende in het plaatje van hoogsensitiviteit. Ik had wel van het begrip gehoord, maar er rusten bij mij zoveel vooroordelen op dat ik er verder niets over wilde weten. Na verloop van tijd werd ik toch nieuwsgierig en begon mijn zelfonderzoek.

Ik herkende mezelf in de problemen waar een hoogsensitief persoon tegenaan loopt, maar ik begreep ook direct de kracht van hoogsensitiviteit. Lezen doe ik elke dag en ik voel me er prettig bij, dus ik begon met het lezen van boeken en wetenschappelijk onderzoek over hoogsensitiviteit. Daarnaast kon ik mezelf goed uiten met het schrijven van verhalen, dus ik zette het zelfonderzoek voort in het schrijven over mijn ervaringen.

Kwartjes bleven maar vallen.  Het was een groots moment in mijn leven: Ik begrijp nu alles wat ik vroeger voelde en heb meegemaakt en ik heb een helder idee wie ik ben en wat ik in de wereld WIL en MAG zetten. Het is geen eenvoudige reis geweest, maar wel een prachtige. En ik wil jou daar graag bij helpen!

Het intense voelen, de betrokkenheid, de empathie, het goed luisteren naar mensen en de gedetailleerde waarneming zijn kwaliteiten van mijn hoogsensitiviteit en ik zet ze nu dagelijks in, zowel in mijn persoonlijke leven als in mijn bedrijf. Vandaag de dag ben ik intuïtief schrijfcoach voor hoogsensitieve vrouwen. Ik help ze met het zelfonderzoek door de juiste vragen te stellen waarover zij gaan schrijven. Door het schrijven ontdekken ze het terrein waar ze het meest door worden geraakt, ervaren ze de grootste betrokkenheid met hun innerlijke stem en gaan ze op zoek naar waar hun affiniteit ligt. Een meer laagdrempelige manier van zelfonderzoek bestaat er niet! Het is de beste manier om jezelf te leren kennen en je zelfredzaamheid en zelfliefde te vergroten.